Навала дешевого іноземного молока змушує українців вирізати худобу
В Україні вітчизняну молочну продукцію витісняє іноземна. Вона дешевша, а відтак – має більший попит у споживача. Виробляти молоко в Україні дедалі менше вигідно. Брак державної підтримки вітчизняного виробника зумовив надлишок більш доступного продукту із ЄС.
Пише SEEDS.org.ua за інформацією ICTV.
Сьогодні українські фермери не заробляють, а ледь “виходять у нуль”. Тримати худобу – збитково, і молочники збувають тварин.
“Почали вирізати худобу. Останні три місяці дуже масштабно почав заходити імпорт. З тієї ж Європи, з Білорусі. Ця ніша дуже швидко замінюється європейською”, – коментує власник тваринної ферми Володимир Хвостов.
Підприємство Хвостова нараховує 1,5 тис. корів, які виробляють щодня 40 тонн молока. До 2016 року держава відшкодовувала ПДВ, у 2018 році – давала дотації, а у 2020 році жодного привілею для національних молочників немає.
Поряд з цим, європейці про своїх фермерів дбають. До прикладу, фермер у Парижі отримує 580 євро на корову на рік. Це – 15,5 тис. грн, або у 22 рази більше, аніж фермер в Україні.
Більше того, ЄС підтримує виробників молока шляхом компенсації збитків, зумовлених падінням ринкової ціни. Якщо собівартість молока становить 50 євроцентів, а ціна на ринку – 35 євроцентів, то різницю у 15 євроцентів фермеру виплачує держава.
Українцям про таку допомогу можна тільки мріяти, каже експерт асоціації виробників молока Олена Жупінас.
“Європейський фермер платить ПДВ державі у розмірі 5-6%, український – 20%. Підтримку на корову європейські фермери мають, українські – на цей рік не мають. І на додаток – процент по кредиту: 0-2% у ЄС і 20% – в Україні. І це ще добре, якщо ти візьмеш кредит під такий процент”, – аргументує експерт.
Залишити коментар