Пт. 29 Березня 2024

Село і дрони: як використовують технології в сільському господарстві

Сьогодні безпілотники використовують для відеозйомки, досліджень в космосі, занять спортом, проведення розкопок, для охорони і навіть у мистецтві. Технологія виявилася корисною і в сільському господарстві, пише “Агро-Центр”.

Застосування дронів у сільському господарстві скорочує часові затрати на виконання робіт і збільшує ефективність певних процесів. Апарати оснащують спеціальними датчиками, які точково виявляють заражені зони посівів, точково наносять добрива і поливають рослини. За три години безпілотник може засіяти 10 км2 землі. Людині для цього потрібна доба.

Сьогодні безпілотники на фермах використовують у таких випадках:

1) Пілотовані літаки допомагають фермерам збирати дані про стан посівів. Дрони роблять зйомку полів навіть при хмарності і надають більш точні дані, ніж супутники. Це відбивається на нових схемах посівів, урожайності і, відповідно, прибутковості.

2) Безпілотники вміють перевіряти стан ґрунту на наявність азоту та інших речовин, а також створювати тривимірні карти аналізу землі. Карту зручно використовувати як схему по посадці культур.

3) Дрони оснащуються спеціальними пристосуваннями для посадки насіння. Літальний апарат зависає над землею і сильно вистрілює капсулою з насінням в ґрунт. Наприклад, в США вже створені дрони, які вміють висаджувати ліс. Спершу вони сканують територію, а потім вистрілюють з великою швидкістю насінням.

4) Літальні апарати вміють поливати й удобрювати ґрунт. Вони сканують територію, опускаються на потрібну висоту над землею і рівномірно розпилюють добрива. В апарати закладають функцію виявляти засохлі ділянки землі, які вони потім поливають. Поки це точкові поливи, тому що дрон може піднімати вагу не більше 200 кг.

5) Безпілотники можуть повідомляти про появу бактерій. На обладнання кріпляться мультиспектральні камери, які виявляють паразитів і показують, в якому місці рослинам не вистачає живлення.

6) Деякі ферми здійснюють доставку продуктів і їжі за допомогою дронів. Так, компанія-виробник безпілотників Wing першої вирішила протестувати техніку на можливість доставки їжі в віддалені райони Фінляндії. Перша партія розлетиться по місцевості Вуосаарі, Гельсінкі. Територія оточена водою з трьох сторін. Безпілотники Wing привезли їжу за 10 хвилин.


Використання безпілотників розгортає нові можливості в професійній сфері. У сільському господарстві є проблема нестачі кадрів. Дрони не тільки закривають ці прогалини, а й вирощують нових фахівців. Робота на фермерських господарствах з високотехнологічним обладнанням передбачає зростання зарплат і стає престижною в очах молоді.

Попри всі переваги, є два недоліки у використанні дронів:

Їх не можна експлуатувати під час сильного вітру, дощу, грози і при низьких температурах. Впровадження дронів недешеве задоволення. Поки що його можуть дозволити тільки великі фермерські господарства.

Цілком реально, що розробники зможуть розв’язати проблему, яка пов’язана з погодою і вдосконалять обладнання. У будь-якому випадку, використання дронів в сільському господарстві піднімає галузь на високий рівень і відкриває нові можливості.


Залишити коментар