Пт. 29 Березня 2024

Як виростити екзотичні фрукти в нашому кліматі: Бізнес-модель від селекціонера

40 тисяч саджанців тропічних дерев на площі 750 квадратних метрів вирощує селекціонер-дослідник з села Рожни Броварського району на Київщині Анатолій Патій. У його власноруч вирощених тропіках – лимони, банани, ананаси, апельсини та багато іншого.

На продажу саджанців цих дерев пан Анатолій зробив бізнес, повідомляє Агробізнес Сьогодні.

«Я продаю не банани й ананаси, а саджанці й рекомендації, як їх вирощувати. Залежно від розміру на час купівлі, вони можуть давати плоди вже на другий-третій рік після вкорінення у клієнта, а деякі – вже наступного року. Бізнес на саджанцях – це модель заробітку, яка добре відома у світі. Найбільше на цьому заробляють у Нідерландах. Це – справа, якою можна займатися навіть у невеличкій квартирі пенсіонеру, при цьому жити безбідно», – зауважив він.

Крім того, Анатолій Патій заробляє ще й на проєкті теплиці. Господар запатентував свою технологію в Німеччині ще в 1995 році. І за цей час продав понад сімсот проєктів в Україні та дві сотні за кордоном. Технологія дозволяє суттєво економити на опаленні.

«Українські фермери на вирощування огірків чи помідорів купують, наприклад, готові голландські проєкти. Але ж у Нідерландах немає таких морозів, як у нас! У типових теплицях чи оранжереях 70% тепла вилітає у небо. А ми тут, у Рожнах, витрачаємо в 15 разів менше на опалення, ніж інші аналогічні споживачі теплової енергії», – повідомив пан Анатолій.

Теплиця-термос селекціонера з Київщини побудована за спеціальною енергозберігаючою технологією. Вона майже не випускає тепла й не пропускає холоду. Теплиця не має додаткового спеціального освітлення – тільки прозорий дах і фольгу на стінах.

«Дах зроблено з полікарбонату. Він має чудову світлопроникність, легко монтується. Мою теплицю град не пошкодить. Рослини ізольовані не тільки від зимного повітря, а й від холодного ґрунту. Товщина стінок – 25 см, але вони влаштовані, як пиріг, таким чином, що ізоляція дорівнює трьом метрам цегляної кладки. Сьогодні ми взагалі не опалювали. На вулиці зараз + 3 °C, а тут, подивіться ось на термометр, +18 °C. Мій двоповерховий будинок і дві теплиці опалюються маленьким котлом на 15 кВт. Наприклад, якщо на вулиці холод –30 °C, ми вмикаємо котел, який працює на газі або на дровах. Налаштовуємо реле. І він опалює хвилин двадцять-тридцять, а потім знову на три години вимикається. У найбільш морозні місяці за 750 м кв. площі опалення я плачу 1500 грн за газ на місяць. У сонячні дні, навіть взимку, тут температура тримається +25 °C без усякого опалення. Без цієї теплиці-термосу бізнес був би нерентабельним – 90% доходу довелося б віддавати за газ чи інше паливо», – ділиться досвідом пан Анатолій.

Винахідник каже, що кожен квадратний метр такої теплиці приносить $300-400 прибутку в рік тільки на саджанцях.


Залишити коментар