Чт. 28 Березня 2024

Верховна справедливість або Навіщо “Сварог Вест Груп” затягує справу проти “Агротека”

Судовий спір між офіційним дилером John Deere в Україні компанією ТОВ «Агротек» та корпорацією «Сваргог Вест Груп» схоже, наближається до свого апогею. Приводом для цього стало рішення Верховного Суду України щодо розгляду справи 924/490/19, у якому Феміда визнала правоту «Агротека», тим самим підтвердивши законність договору поруки, що був укладений сторонами раніше.

Судова суперечка «Агротека» та «Сварог Вест Груп», розпочата в лютому 2019 року, про стягнення заборгованості по лізинговим платежам набула чималого резонансу й фактично стала однією з тих, яка мала б продемонструвати об’єктивність, чесність та незаангажованість вітчизняної судової системи. Утім, як це не прикро визнавати, попри численні реформи, суддівська гілка в Україні дотепер залишає бажати кращого.

Чинні договори про придбання «Сварог Вест Груп» в «Агротек» у лізинг 37 одиниць агротехніки й супутні договори поруки судді спершу господарського суду Хмельницької області, а потім і Північно-західного апеляційного суду визнали такими, що не мають сили! Особливо гнітючим виглядають рішення рівненського Північно-західного апеляційного суду, який без будь-якого з’ясування суттєвих обставин справи й ігнорування доводів юристів «Агротек» із 11-ти справ вже у перших 4-х винесли рішення на користь корпорації «Сварог Вест Груп», скасовуючи тим самим навіть ті рішення, які дилеру вдалося виграти в суді першої інстанції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Агротек»: негативний досвід співпраці зі «Сварог»

Саме ці 4, програні «Агротеком» справи, й були передані на розгляд до Верховного Суду України. Перший із позовів розглядався 28 січня поточного року й, незважаючи на усі труднощі, представникам «Агротеку» вдалося захистити порушене право їх компанії та відстояти дію відповідного договору поруки. У двох інших справах (924/482/19 та 924/502/19, – Ред.) адвокат корпорації «Сварог Вест Груп» Юрій Савчук попросив про відстрочку розгляду даних справ у зв’язку з додатковим ознайомленням з матеріалами справи та судовою практикою. І це після того, як більше місяця назад були порушені касаційні провадження. Звичайно, Верховний Суд ці клопотання корпорації «Сварог Вест Груп» відхилив.

Проте представник агрохолдингу одразу ж заявив колегіям Верховного Суду відводи в цих справах, які завчасно ним були підготовлені та роздруковані на папері!

«Вони хочуть максимально відтягнути розгляд цих справ. У нас також паралельно зупинені судові провадження у справах щодо грошових стягнень, відтак поки справи про поруки не будуть закриті, інші провадження, по суті, заморожені», – коментує ситуацію керівник юридичного відділу ТОВ «Агротек» Кирило Талоконов.

Рішення Верховного Суду в даних справах фактично має стати точкою неповернення в довготривалій судовій суперечці. Співпраця, яку «Агротек» та «Сварог» розпочали 6 років тому, закінчується на мінорній ноті, відлуння якої вітчизняний агросектор відчуватиме ще дуже довго.


Залишити коментар