Сб. 20 Квітня 2024

26 тис. євро: ціна гектара в Німеччині досягла астрономічних висот

У Східній Німеччині молодим фермерам стає все складніше придбати угіддя через певні спекуляції із землею. Згідно з офіційними даними, вартість 1 га землі в Бранденбурзі у 2004 році становила в середньому 2500 євро, а до 2017 року ця цифра зросла до понад 11 тис. євро.

Про це повідомляє Euractiv.

Ціни на ділянки злетіли у 5–10 разів через те, що основні інвестори не купують землю для сільськогосподарських потреб.

Якість землі

Видання розповідає про проблеми фермерського господарства Bienenwerder зі Східного Берліна, яке вирощує овочі в складних природних умовах: ґрунти у Східному Бранденбурзі піщані, та ще й два попередні літа принесли посуху.

І все-таки керівник господарства Джулія Бар-Тал пишається своїми результатами: зараз вони вирощують органічні овочі на 45,5 га та продають понад 40 видів продукції в магазинах Берліна. На органічній фермі ведеться кропітка робота: для збереження ґрунту його обробляють конями та поні, а не тракторами.

Той факт, що Джулія володіє 45 га землі, пов’язаний із сім’єю: її бабуся володіла землею на північному заході Бранденбурга. Це забезпечило онуці право першої черги при купівлі угідь і дало їй можливість придбати більшу частину ріллі за пільговою ціною.

«Це була просто сімейна удача. Для багатьох інших молодих фермерів просто немає шансів отримати землю, якими б освіченими вони не були», – пояснює Бар-Тал.

Ціна землі

Це тому, що ціни на землю вибухнули за останні 15 років. Згідно з офіційними даними уряду, вартість 1 га землі в Бранденбурзі у 2004 році становила 2500 євро, але до 2017 року ця цифра зросла до понад 11 000 євро. Причиною цього є цінова спіраль, яка запустилася через кілька років після возз’єднання Німеччини.

Продаж великих земельних ділянок незабаром привернув увагу значних інвесторів, які не пов’язані із сільським господарством, але спекулювали на зростанні цін на землю.

Зараз ціна гектара досягла астрономічних висот. Огляд бази даних BVVG показує закупівлі за ціною понад 26 тис. євро за гектар у регіоні, де розташована ферма Bienenwerder .

«Ціни на землю тут все більше відмежовуються від того, що можна отримати від сільського господарства», – розповідає Джулія Бар-Тал.

Перспективи для створення фермерських господарств

Як результат, фермерські господарства врешті-решт не працюють, тобто автоматично переходять у зону, куди інвестують люди з несільськогосподарським капіталом.

«Це віртуальне збільшення вартості, яке вже не відповідає дійсності», – додає фермерка.

Одразу після возз’єднання землі ще можна було здати в оренду за доступними цінами, що в основному робили великі сільськогосподарські кооперативи. Однак на сьогодні терміни оренди коротші, і для створення фермерських господарств потрібен надзвичайно значний капітал.

Оскільки земля є основою для будь-яких інвестицій, створення фермерського господарства становить величезний ризик, якщо воно не буде забезпечене в довгостроковій перспективі.

«Якщо ви хочете створити ферму, вам потрібна висока готовність ризикувати, а також шалений ідеалізм», – наголосила Джулія Бар-Тал.


Залишити коментар