Сб. 20 Квітня 2024

Дядько і племінник поїхали на заробітки, а повернулися у домовинах

Тіла двох мешканців Тернопільської області віком 28 та 46 років знайшли в Польщі у великому ангарі для зберігання фруктів та овочів, наповненому азотом, без доступу кисню.

Цю інформацію підтвердили у консульському відділі посольства України у Варшаві.

– Поліція поінформувала нас про цей випадок. Двоє померлих родом із Тернопільської області, вони є родичами – дядько та племінник, – повідомила керівник консульського відділу посольства України у Варшаві Світлана Криса.

За її словами, чоловіки легально працювали у Польщі. Дипломат поінформувала, що розтин тіл відбувся у Польщі, після чого їх відправили в Україну.

Польські ЗМІ, зокрема RMF-24.pl і TVN-24, повідомили, що 10 листопада у Садковіце Лодзького воєводства на яблучній плантації знайшли тіла двох українських заробітчан: 28-річного Ігоря та 46-річного Івана. Тіла чоловіків в анаеробній камері (холодильній камері) для зберігання яблук виявив власник сховища. Він і повідомив про це поліції. Обидва загиблих жили на території господарства, де стався інцидент, але поки не встановлено, за яких обставин вони опинилися в холодильній камері – приміщенні з контрольованим анаеробним середовищем. Увійти до нього – означає наразити себе на смертельну небезпеку.

Згодом стало відомо, що чоловіки родом з Тернопільщини, проживали у сусідніх селах на Зборівщині. Вони поїхали до Польщі на заробітки, але живими вже не повернуться. Мешканці села не можуть повірити у цю страшну трагедію.

– Хороші хлопці були. Це дядько і племінник. Поїхали, щоби заробити, але там щось сталося, ми не знаємо нічого, – каже односельчанин загиблих Григорій Кушик.

Найжахливіше в цій історії те, що чоловіки планували повернутися додому, якби не фатальний збіг обставин. Прокуратура міста Рава Мазовецька, де сталося нещастя, розпочала розслідування щодо смерті українців. Поховали родичів на рідній землі 17 листопада. Небайдужі збирали гроші (понад 100 тис. грн.), щоби доставити тіла в Україну, адже транспортування коштує шалених грошей, яких у родині не було.

– Велике горе прийшло в родину, й односельчани не залишилися осторонь. Стараються допомогти і словом, і фінансово, – повідомив в. о. старости села Серетець, Зборівського району Ігор Балтарович.

У загиблого Івана Кошина залишився 13-річний син. Дружина його працює у місцевій школі. Племінник Ігор Кметь був неодружений.

Іванка Біла


Залишити коментар