Чт. 28 Березня 2024

Стало відомо, які правки внесуть до законопроекту про ринок землі до другого читання

Законопроект про ринок землі №2178-10 до другого читання буде доопрацьовано – зокрема, будуть внесені правки, згідно з якими іноземці та іноземні компанії отримають можливість купувати українську землю лише за наслідками всеукраїнського референдуму.

Про це йдеться у дослідженні експертів Центру громадського моніторингу та контролю.

Зазначається, що Верховна Рада розробить і прийме окремий закон, який чітко встановить види і механізми референдуму.

Крім цього, до другого читання законопроект врегулює перелік тих, хто може набувати права власності на землю. Це будуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни та особи без громадянства в разі придбання в порядку спадкування і обов’язком відчуження ділянку протягом року.

Законопроектом буде передбачено переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки. Він зможе придбати землю без проведення торгів за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці. При цьому дозволяється виплатити суму протягом 5 років.

“У законопроекті прописано, що компанія-покупець або громадянин повинні перевірятися при реєстрації на предмет походження бенефіціарів. Крім того, буде постійний моніторинг власників землі. Якщо в рамках моніторингу стане відомо, що якийсь російський громадянин або російська компанія стала власником української землі, ділянку конфіскують”, – зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства з питань агрополітики Тарас Висоцький.

Що стосується фермерів, то вони, як і інші покупці не зможуть придбати більше 210 тис. га в одні руки. Відповідно до законопроекту, у власності громадянина або юридичної особи України (з урахуванням пов’язаних осіб) може бути не більше 35% земель ОТГ, 8% – області і 0,5% в межах держави.

В уряді запевняють, що до другого читання обмеження на покупку землі будуть посилені, а дрібні фермери отримають фінансову підтримку від держави.

За підрахунками експертів, у разі відкриття ринку землі в жовтні 2020 року фермери зможуть купити близько 1,8 млн га землі на пільгових умовах.


Залишити коментар