Вт. 23 Квітня 2024

Яковишин написав листа Зеленському щодо ринку землі

Після прийняття законопроекту 2178-10 про ринок землі в першому читанні 13 листопада директор компанії «Земля і Воля» Леонід Яковишин написав листа Президенту України Володимиру Зеленському щодо земельної реформи.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

«На телеекрані побачив, як Ви, трохи сердито, сказали насудаченному молодому добровольцю, що Ви – Президент країни, а не якийсь там лох, і Вам 42 роки.

І я Вам скажу, що мені пішов вже 81-й рік, і я теж не лох, а успішний сільгоспвиробник з понад 60-річним трудовим стажем, півстоліття якого присвятив одному господарству.

З трудовим колективом я показав, що на орендованій землі (у нас 33 тис. га), без жодних державних преференцій, можна створити аграрне виробництво, яке не поступається європейським і американським стандартам: $ 847 з гектара посівів, $ 74 – собівартість 1 т зерна кукурудзи, $ 174 – оплати за гектар орендованої землі, в межах 350 млн грн щорічних власних інвестицій в розвиток і 50 млн грн – в соціальну сферу.

Втім, бачу, як Вас, талановитого шоумена, не цікавить успішне вітчизняне аграрне виробництво. Може, й тому, що не маєте ні знань, ні будь-якого практичного досвіду, пов’язаного із землею. Без цього в цивілізованих країнах Вас і на гарматний постріл не допустили б до роботи на землі – настільки економічно грамотно і дбайливо ставляться там до головної годувальниці людства. В Україні Ви самі собі надали право розпоряджатися народної землею, як своєю власністю – а це 72% території нашої Батьківщини.

Так, за Вас проголосувало на виборах 73% виборців, але це від тієї кількості, що прийшло на виборчі дільниці. Та й було б стільки ваших прихильників, якби виборці знали, що Ви почнете своє управління багатостраждальної країною з розпродажу головного багатства суспільства – землі, щедро политій потом і кров’ю наших предків і сучасників?

Ви ж не запитали думки щодо цього «нововведення» як в 13 млн прихильників, так і в багатьох 30 млн тих, хто не голосував за Вас, але за Конституцією і ті, і ті належать до єдиного в державі джерела влади. І земля та її надра, записані в Конституції, належать не Вам, Президент, і не Вашій зеленій команді, а народу, який наймає Вас на роботу для виконання не Ваших забаганок і Зовнішніх вимог, а народної волі, народних переказів.

Перед виборами ми чули: «Я – не Ваш опонент, я Ваш – вирок», – сказали Петрові Порошенку в очі, обіцяли також швидко домогтися миру і побороти корупцію, з усіх доленосних питань життя суспільства радитися з народом на референдумі.

Мільйони людей, серед яких був і я, повірили Вам, тому що не підозрювали, що це говорив не майбутній глава держави, а актор «95 кварталу». Тому і не бачимо тепер ні вироку Порошенко, ні виконання інших передвиборних обіцянок, ні референдуму з головного питання людства – долі землі.

Самі ж Ви як Президент, ймовірно, не хочете усвідомити наслідків диктаторського знищення права українського народу жити і працювати на рідних просторах, а не скуплених декількома вітчизняними і зарубіжними мироїдами.

Володимир Олександрович, невже Ви не розумієте, що може так статися, коли вже не Порошенко, а Вам оголосять ганебний вирок українські хлібороби в союзі з іншими співвітчизниками?

Ви якось швидко злякалися доброботов і порохоботов, і вони дозволяють собі говорити з Вами не як з Президентом держави, а як з тим, який повинен пояснювати – «Я – не лох». Коли ж дозволите грошовим мішкам проганяти українців з матінки-землі, – боюся, «лохом” не відіграв. Воно Вам треба, Володимир Олександрович ?!

Особисто я, та й більшість моїх колег-аграріїв, які не проти ринку землі, але цивілізованого, а не дикого, від якого відвернулися всі ваші попередники.

А Ви цікавилися, чому країни Європи не розбазарюють землю сільськогосподарського призначення, а тримають її в державній власності, віддаючи в оренду тільки вмілим і відповідальним сільгоспвиробникам? Про всяк випадок поясню, що головною причиною є створення державної продовольчої безпеки, яка прирівнюється до безпеки від агресії, і забезпечується насамперед державою.

Важливо і те, що від оренди землі нормальні країни отримують мільярдні надходження до бюджету. Правда, можна і власників купленої землі обкласти високими податками. Але багато хто з них і тепер недостатньо прибутково працюють. І високі податки не будуть стимулювати їх працювати більше і розумніше, у них руки не туди стоять і мізки не туди повернені – вони не землероби. Земля для них – товар для перепродажу та тимчасового додаткового заробітку. Такі не зацікавлені в розвитку аграрної економіки рівня економіки Ізраїлю, Великобританії, Австралії, Голландії, Канади, США та інших країнах з великими банками державної землі. До того ж, українську землю скуплять і за гроші названих вище держав, яким потрібна тільки сировинна України.

Пане Президенте, відчувається, що Ви настільки впевнені в неперевершену силу своєї «зеленої» команди, можете відкрито ставитися до українців, які не в вашій команді, як до лохів? Не враховує навіть ті факти, що і «лохи» вже не раз прозрівав, від чого в самозакоханих і надмірно пихатих «царів» здувало, як вітром, царську корону. Ви ж стали царювати недовго, але і у Вас діамантовий символ влади вже захитався. Воно Вам треба, Володимир Олександрович? »


Залишити коментар