Вт. 19 Березня 2024

В Україні створено понад 1000 ОТГ

У 96 ОТГ  у грудні пройдуть перші місцеві вибори.

1002 об’єднані територіальні громади (ОТГ) з населенням більше 11 мільйонів людей сформовано в Україні станом на 10 листопада. Про це повідомили в Мінрегіоні, посилаючись на щомісячний Моніторинг процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування (ЗАВАНТАЖИТИ).

У 96 ОТГ з цієї кількості у грудні пройдуть перші місцеві вибори. Ще 23 ОТГ очікують рішення Центрвиборчкому про призначення на їх території перших місцевих виборів. 43 ОТГ утворилися з центрами у містах обласного значення.

24 райони в Україні повністю покриті ОТГ. З них по 4 райони в Дніпропетровській, Запорізькій та Хмельницькій областях. Ще 165 районів покриті ОТГ на 50% і більше. Менше 50% мають покриття ОТГ 198 районів.

А от у 78 районах досі не створено жодної об’єднаної громади. Найбільше таких районів у таких областях: Харківській – 12, Одеській – 10, Київській – 9, Кіровоградській – 9, Вінницькій – 6, Херсонській – 5, Донецькій – 5, Закарпатській – 4, Львівській – 4.

Загалом поза процесами формування спроможних громад залишаються 6389 місцевих рад.

Рейтинг областей щодо формування спроможних громад очолили Житомирська, Дніпропетровська, Хмельницька, Чернігівська та Запорізька області. На останніх позиціях рейтингу – Кіровоградська, Закарпатська,  Вінницька, Київська, Львівська області.

Тільки 8 областей мають затверджені перспективні плани формування територій громад, які покривають 100% їх території. Однак і ці  плани потребують коригування.

Нагадаємо, 8 листопада на селекторній нараді з питань реалізації програм і проектів регіонального розвитку Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук доручив головам обласних державних адміністрацій до 29 листопада завершити розробку проектів змін до перспективних планів формування територій громад областей, які охоплюють 100% території областей та відповідають Методиці формування спроможних територіальних громад. Очільники регіонів мають залучити до цієї роботи міжвідомчі регіональні робочі групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою областей. Проекти змін до перспективних планів області мають подати у встановленому законом порядку на розгляд Кабінету Міністрів України.

Також Прем’єр-міністр доручив Мінрегіону надати методично-консультаційну допомогу облдержадміністраціям у процесі розробки проектів перспективних планів формування територій громад областей.

8 листопада Президент України підписав Указ №837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави», в якому, серед іншого, постановив Кабінету Міністрів України переглянути методику формування спроможних територіальних громад з урахуванням критерію розвитку оптимальної мережі соціальної інфраструктури та доступності публічних послуг, а також забезпечення в установленому порядку розроблення згідно з такою методикою, схвалення і затвердження актуалізованих перспективних планів формування територій громад областей.

В Указі також йдеться про те, що до 31 грудня 2020 року Уряд має розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону “Про місцеве самоврядування в Україні” (нова редакція).

Раніше «Децентралізація» повідомляла, що до 1 грудня кожна обласна державна адміністрація має сформувати спроможну мережу надання публічних сервісів і послуг.

Як реформується сфера адмінпослуг в громадах, соціальна і молодіжна політика, освітня і медична сфери, як будується інститут старост, розвивається міжмуніципальне співробітництво та інші дані секторальних реформ в контексті децентралізації  – у Моніторингу Мінрегоіну.

За матеріалами Рівненського ЦРМС

Читайте більше на RvNews.


Залишити коментар