Вт. 19 Березня 2024

До України під виглядом білоруської картоплі завозять російську

Аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) повідомляють, що критична ситуація зі зростанням імпорту картоплі в країну досягла свого апогею в жовтні 2019 р. Російську картоплю завозять в Україну під виглядом білоруської.

У листопаді знову був оновлений рекорд імпорту — в країну ввезли 92,6 тис. т товарної картоплі — більше, ніж будь-коли в історії України за цілий рік. Всього ж від початку сезону 2019/20 років в Україні вже імпортовано понад 142 тисячі тонн картоплі, що в 529 разів більше, ніж за той же період попереднього сезону.

«Виходить, що в жовтні в Україні було ввезено близько половини річного обсягу продажів картоплі мережами супермаркетів, а це вже дуже суттєво», — зазначила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва.

Та додала, що наразі ціни на картоплю в Україні вищі, ніж в Польщі в середньому на 10 центів США за кг, і вище, ніж в Росії — на 20 центів США за кг, тобто більш ніж у два рази.

«І хоча картопля в Україні офіційно поставляє, в основному Білорусь, де ціни також удвічі нижчі, ніж в Україні, але значна частина цієї картоплі має російське походження. Та й прямі поставки картоплі в Україну з РФ також здійснюються, оскільки виявляється, заборони на такі поставки немає», — додала Катерина Звєрєва.


Залишити коментар