Вт. 19 Березня 2024

Скільки в Україні налічується особистих селянських господарств

Сімейні фермерські господарства є основою для сталого розвитку громад та територій. Заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Інна Мєтєлєва взяла участь у круглому столі щодо ролі сімейного фермерства та кооперації для сталого розвитку громад спільно з основними стейкхолдерами, громадськими кооперативними об’єднаннями, молочними кооперативами, представниками освітніх закладів, кредитними спілками, енергетичними, тепличними, фінансовими експертами.

«Сімейні фермерські господарства є основою для сталого розвитку громад та територій. Вони формують середній клас та сприяють відродженню кооперативного руху. Сімейні фермерства створюють робочі місця для своєї родини та місцевих жителів. Вони здебільшого виробляють трудомістку «нішеву» продукцію, а їх діяльність відбувається на сільській території, що має позитивний вплив на соціально-економічний розвиток місцевих громад», – зазначила Інна Мєтєлєва.

Також вона додала, що в Україні налічується близько 2,8 млн особистих селянських господарств, які можуть реалізуватись як сімейні фермерські господарства, отримати доступ до державної підтримки. Крім того, невеликі розміри таких господарств роблять їх більш гнучкими до змін тенденцій на аграрному ринку. Мета уряду – це створення передумов, щоб сімейні господарства не продавали сировину, а створювали продукти з максимальною доданою вартістю та якісні послуги. Найближчим часом будуть обговорені практичні кроки та реформи щодо стимулювання сімейного аграрного підприємництва.

“Дуже важливий етап – це побудувати ефективний діалог між усіма категоріями сільського населення, від влади, дорадчих служб, освітян до простої родини, щоб ми опрацювати ефективні практичні програми, що враховують сучасні реалії та можливості як уряду, так і місцевої влади, областей та об’єднаних територіальних громад. Заможна родина – це багатство нашої країни”: підкреслила Інна Мєтєлєва.

Учасники круглого столу обговорили не лише виклики та проблеми, але й показали практичні реалізовані ініціативи: серед них проект “1000 сімейних ферм” Української кооперативної федерації, кредитні спілки Львівщини, енергетичний кооператив Славутича, сімейні сироварні на Сумщині, споживча кооперація родин та громад Хмельниччини, обласні програми Волині.

Крім того під час зустрічі учасники аграрного ринку обговорили актуальні виклики для кооперації, створення дорожньої карти розвитку сімейних фермерств та кооперативних об’єднань, стратегії сталого розвитку громад та сільських територій та роль кооперації. Це важливий етап побудови ефективної співпраці усіх зацікавлених осіб та організацій.

27

Залишити коментар