Чт. 18 Квітня 2024

Бур’ян за валюту: на Київщині вирощують амарант та продають на експорт

Фермерське господарство в селі Переселення на Київщині налагодило експорт до Європи, Південної Кореї та Канади продуктів з амаранту – рослини, яка раніше вважалася бур’яном. Кажуть, вона навіть заміняє м’ясо.

Про незвичайний для України кейс з рослинництва розповідає UATV.

На даний час фермерське господарство в селі Переселення Кагарлицького району Київської області є одним із найбільших в Україні з виробництва амаранту. А також є найпотужнішим виробником насіння цієї рослини, що походить з Мексики.

Виробники незвичної продукції зазначають: раніше до амаранту ставилися як до бур’яну, проте у себе на батьківщині ця рослина навіть вважається священною.

Скориставшись міжнародним досвідом, у Переселенні знайшли застосування амаранту: його використовують як спецію, для виготовлення борошна, приготування каш, і навіть борщу. Ба навіть стверджують: він здатний замінити м’ясо!

«Амарант був як бур’ян, його не сприймали всерйоз, але за поживними властивостями це було фантастично. З’їсти шматок хліба з амаранту – все одно, що з’їсти шматок м’яса, за вмістом білка та засвоюваністю. Люди знали і годували домашніх тварин зеленою масою, він був в ужитку завжди, але для здоров’я не використовувався, тому що не було технології отримання масел», – розповідає виробник продукції з амаранту Дмитро Лобачевський.

Як зазначать виробники з села Переселення, рослина невибаглива й може рости навіть на піску, відтак українські землі добре підходять для вирощування цієї культури. Зараз у селі збирають близько 100 тонн зерна амаранту, під його посіви відведено 50 га площі.  На експорт відправляють олію, борошно, крупу та інші продукти з амаранту. Згодом хочуть експортувати чай з цієї рослини, в Україні він уже продається. Для споживання в їжу придатне все: корені, стебла, зерна і листя амаранту.

Як зазначає фермерка Олена Вовченко, амарант є дуже рентабельною культурою: на кожні 10 тис грн прибуток з гектару сягає від 50 до 100 тис грн. І головне – це здорове харчування, наголошує вона.

ЧитайтеЗміна клімату дозволяє Україні забезпечити себе рисом – Шеремета

За словами дієтолога Ірини Артеменко, за якістю і кількістю амінокислот білок амаранту прирівнюється до грудного молока, тому його можна навіть назвати еліксиром життя. Вона радить вживати масло амаранту по одній чайній ложці натщесерце: це сприяє збагаченню організму киснем.


Залишити коментар