Пт. 19 Квітня 2024

Хто хоче стати мільйонером, Або який прибуток отримують з 10 гектарів горіхів

Щорічно українські садівники збирають близько 100 тис. т урожаю волоського горіху. Дві третини цього врожаю спрямовується на експорт. До того ж у країні немає повноцінних промислових насаджень — нині вони лише закладаються. Відповідно, більшість горіхів у нас збирається або в присадибних господарствах або ж по лісосмугах. Тобто, формуються неоднорідні партії, закупівельна ціна яких є досить низькою. Чому так відбувається і як розвивається горіхова галузь Kurkul.com поговорив з головою громадської організації «Горіхівництво Сквирщини» Борисом Кухарем і директором ТОВ «Агрофірма «Колос» Леонідом Центило

Експерти впевнені, що вирощування горіхоплідних культур має бути одним із пріоритетних напрямів держави. Україна повинна стати одним із лідерів-постачальників горіхової продукції на світові ринки.

«Стати Українськими Горіховими Еміратами — це реально! Тільки у нашому районі можемо засадити не десятки, а сотні гектарів горіхових садів. І забезпечити роботою не менше 1000 осіб. За нашими підрахунками, з 10 га насаджень грецького горіха за 10 років можна отримати близько мільйона гривень. І тоді б ми не йшли з простягнутою рукою в область: дайте дотацію», — стверджує Борис Кухар.

Мільйон — не просто міфічні цифри – горіхівництво належить до однієї з найрентабельніших галузей виробництва. До вирощування горіхів придатні майже всі українські ґрунти, в тому числі такі малопопулярні як схили та еродовані землі, а для того щоб розпочати бізнес вистачає мінімальної площі у 0,5 га. Про стабільність галузі годі і говорити – горіхові сади прирівнюють до нерухомості, адже живуть вони 100-150 років, і завдати шкоди їм досить важко. І маючи якісну однорідну партію, їх можна вигідно продати за кордон.

Уже зараз Україна посідає четверте місце у світі за кількістю вирощуваних горіхів поряд з Китаєм, Іраном та Туреччиною.

Враховуючи все це, шість  років тому на землях ТОВ «Агрофірма «Колос» заклали розсадник горіхоплідних культур. Нині він займає площу понад 10 га. Розсадник планують далі розширювати. У маточнику проводять селекційну роботу, щеплення саджанців волоського та чорного горіхів, фундука, інших сортів, таким чином формуючи районовані сорти. Завдяки розсаднику Сквирський район буде повністю забезпечений саджанцями цих культур. Ними хочуть засадити лісопосадки, яри, схили, малогумусні та рекультивовані землі, кооперативні сади.

За словами Бориса Кухаря,  розсадник має можливість реалізувати близько 100 тисяч саджанців чорного горіха іншим господарствам країни. Горіхову справу поставили на наукову основу — співпрацюють з Львівським лісотехнічним університетом та Українською горіховою асоціацією.

Відсутність належної державної підтримки, недосконалість законодавства, недостатня кількість промислової переробки, відсутність кооперативного руху, орієнтація на екстенсивність – все це поки що стримує перспективну галузь.

«Галузь розвивається не завдяки підтримці держави, вона тримається на підприємливих людях, ентузіастах. Вирощування волоського горіха у промислових масштабах в Україні дає, за підрахунками експертів, біля 15% врожаю, решту забезпечують приватні господарства. Спектр застосування надзвичайно великий — в кондитерському, фармацевтичному, меблевому виробництві, косметиці. Наприклад, чорний горіх — це не тільки цінний харчовий продукт, а й високоякісна сировина для виготовлення меблів», — говорить Леонід Центило.

Леонід Центило, директор ТОВ «Агрофірма «Колос»
Леонід Центило, директор ТОВ «Агрофірма «Колос»

До вирощування горіхоплідних культур хочуть долучитися і жителі Сквири. Але не можуть.

«Зайнятися вигідною справою бажають понад три десятки містян. Добиваємося, щоб на землях запасу, які належать Держкомзему, виділили по 2 га для ведення особистого селянського господарства. Маємо на це конституційне право. Але нас не чують. На цих землях хочемо закласти кооперативні горіхові сади. А оскільки горіхові сади — це довготривала інвестиція, то вільний простір між горіхами можемо зайняти на декілька років малиною, сливами, арахісом, гарбузами, часником тощо. Дуже сподіваємося, що врешті-решт нас почують», — говорить член ГО «Горіхівництво Сквирщини» Олександр Черняк.

До слова горіховоди виступають у ролі інвесторів, є ініціаторами акції «Посади дерево — почни нове життя!». Протягом трьох років виділили безкоштовно 1500 саджанців волоського, чорного горіха, фундука і посадили його разом із школярами, педагогами на території багатьох шкіл, дошкільних закладів, лікарень, парків. Їх у цьому  підтримує все більше сільських громад.

© Василь Закревський,
Kurkul.com, 2019 р.


Залишити коментар