Пт. 29 Березня 2024

Аналітики розрахували рентабельність вирощування лаванди в Україні

У компанії Pro Capital Investment підготовлений бізнес-план створення господарства з вирощування лаванди на території України. Фінансова модель функціонування даного підприємства, побудована в рамках розробки проекту, свідчить про високу ефективність вкладення коштів у сферу лавандового виробництва, пише pro-consulting.ua.

Попередньо проведене маркетингове дослідження світового ринку лаванди і її похідних свідчить про наявність тенденції стійкого зростання попиту на цю культуру. Основною областю використання лаванди є отримання однойменної ефірної олії, яке широко застосовується в косметичній, фармакологічній і харчовій промисловості. Глобальний попит на лавандову олію збільшується більш ніж на 6% в рік і, за прогнозами, до 2024 року обсяг його ринку перевищить 124 млн доларів.

Перевагою українських виробників лаванди є розташування нашої країни поряд з ємним ринком Євросоюзу, з яким укладено угоди про вільну торгівлю. Через п’ять років, коли посаджені сьогодні лавандові плантації вийдуть на пік врожайності, потреба Європи в лавандовому олії збільшиться в півтора рази в порівнянні з 2016 роком. А значить, у новоствореного господарства не буде проблем зі збутом на переробку вирощеної сировини.

Проектом передбачено створення плантації лаванди на площі один гектар. Для цього необхідно буде провести наступні роботи:

– буріння свердловини;

– будівництво ангара;

– підготовка ґрунту;

– установка системи крапельного зрошення.

Правильне виконання всіх пунктів бізнес-плану організації вирощування лаванди дозволить отримувати 6,5 тонн лавандової сировини щорічно. Згідно з розрахунками, рентабельність продажів підприємства становитиме 36,4%, що дозволить окупити всі вкладення в його створення протягом півтора року з моменту збору першого врожаю.


Залишити коментар