Ср. 24 Квітня 2024

Зеленський знайшов спосіб, як виплатити заборгованість бюджетникам

Президент Володимир Зеленський знайшов спосіб, як виплатити заборгованість по зарплатах для вчителів та медиків і підказав, де шукати гроші.

За його словами, одна із найбільших проблемних зон, де заховані гроші через тіньові схеми, – це спиртова галузь. Зокрема, у Тернопільській області є 11 спиртзаводів, з яких працюють лише 4 і ті не приносять прибутку. І проблеми почалися 9 років тому, коли спиртзаводи об’єднали у ДП «Укрспирт».

«Це зробили для того, щоб була кримінальна історія і тіньові групи. І зараз на Тернопільщині всі знають про ці кримінальні групи і кажуть, що правоохоронці це все кришують», – сказав Зеленський під час наради з реформування спиртової галузі у Тернопільській області й зазначив, що його команда має намір з цим боротися.

Водночас, з 2016 року фінансовий результат Укрспирту зменшився майже в п’ять разів. Тобто якщо в 2016 році прибуток був майже 97 млн. грн., то тепер він скоротився майже до нуля. Це також впливає на сплату податків. Якщо податок на прибуток у 2016 році Укрспирт сплатив майже 30 млн. грн, то в 2018 році жодної копійки найбільший державний спиртовий монополіст не заплатив до бюджету.

«І коли ми говоримо про податки і проблему податків, то в нас зараз через тіньовий сектор ми не доотримуємо 8 млрд. грн. до державного і місцевого бюджетів через нелегальний ринок спирту. А це проблема і з виплатами заробітних плат, з будівництвом доріг та розвитком всієї інфраструктури», – зазначив Володимир Зеленський.

У цьому, за словами Зеленського, й приховується джерело надходжень до бюджетів, з якого потім виплачується зарплата бюджетникам.

Він також наголосив, що до Верховної ради уже проект закону про скасування державної монополії на виробництво спирту, який він передбачає, що 1 січня 2020 року виробляти спирт зможуть усі, хто отримує ліцензію.

«Таким чином, ми ліквідуємо фундамент для існування цієї корупційної, кримінальної системи і відтепер якщо виробник попадеться на виробництві «лівого» спирту, то такий виробник буде позбавлений ліцензії і буде позбавлений права на виробництво спирту на 5 років. Я думаю, що це дуже справедливо», – сказав Зеленський.

Натомість, працівники спиртової галузі області, які зустріли президента в облдержадміністрації, не погоджуються з таким формулюванням.

«Ми кажемо, що на період приватизації не можна давати зараз ліцензії. Давайте розділимо частину підприємств, які будуть виробляти спирт, а які біоетанол. Потрібно також обговорити і технічні завдання, і норми виробництва, технології, а також не допустити скорочення жодної людини», – пояснюють свою позицію вони.


Залишити коментар