Чт. 28 Березня 2024

На Львівщині адвокат будує бізнес на горіхах

Влад Куксов -адвокат за освітою, заклав під Львовом горіховий сад у селі Полянці, пише “Агро-Центр” з посиланням на “Високий замок”.

Для хлопця горіховий сад це справа для душі. В саду саджанці  грецького горіха вже сягають двох з половиною метрів, а фундук дає перші плоди. Цього року молодий фермер підготував ґрунт і планує розширити насадження.

Влад зацікавився горіхом коли задумався як краще використати землю. Обдираючи культуру для посадки думав про зернові, але для них потрібні більші площі, малину теж не ризикнув.

“З горіхом я сильно не залежатиму від кон’юнктури ринку. Якщо пе­рекупники почнуть “хуліга­нити“, я зможу свій урожай притримати, коли ціна буде прийнятною. Потрібно лише створити умови для зберіган­ня – сухе чисте приміщення”.— пояснює хлопець.

Влад одразу вирішив вкласти зароблені гроші у справу та заклад горіховий сад, аби бачити реальний результат. Сьогодні на 1,5 гектарах росте грецьких горіх. Оскільки грецькі горіхи почнуть приносити прибутки аж через сім років, хлопець вирішив висади у міжрядді фундук. Таку схему посадки вважає своїм ви­находом. Також облаштував зрошувальну систему і водя­ну свердловину — теж за своїм методом.

Для закладання саду Влад використовував найкращі саджанці, здебіль­шого української (чернівець­кої) та молдавської селекцій. Навчався за допомогою Інтер­нету, на YouTube, у законодав­ця “горіхової моди” в Україні Миколи Кіктенка, який займа­ється горіхівництвом понад 50 років.

А щодо окупності – то це питання перспективи. Перші плоди грецьких горіхів мати­ме вже через рік, а фундука, завдяки якісному посадковому матеріалу, — вже трішки збира­тиме і цьогоріч.


Залишити коментар