Нд. 17 Листопадаа 2024

Українські фермери переходять на найсучасніші методи зберігання яблук

Вперше в Україні у високотехнологічному сховищі для яблук застосують систему динамічного газового середовища.

Про це розповів начальник технічного відділу компанії “Інсолар-Холод” Анатолий Богдан під час бізнес-туру в сховища компанії ТОВ Сади Дніпра (TM UApple) в рамках Дев’ятої міжнародної конференції “Яблучний бізнес України – 2019”.

За його словами, вперше в Україні буде застосована система не регульованого газового середовища (РГС), а динамічного газового середовища.

“Чим відрізняється динамічне газове середовище від РГС? Якщо раніше у нас для кожного сорту яблук встановлювалися експериментально вміст кисню і СО2, то в нинішніх умовах це робиться автоматично. Яблуко зберігається в ідеальному вигляді. В такому сховищі продукцію можна зберігати 2 роки”, – зазначив Богдан.

“Раніше у нас був один комп’ютер, який керував газовим обладнанням, стояли холодильні контролери на кожну камеру і один контролер керував станцією. Тепер у нас є один комп’ютер, який керує всім сховищем. Можна виводити всі параметри в одному місці. Основне призначення цієї системи саме під динамічне газове середовище”, – відзначає фахівець.

Подібна унікальна та інноваційна система управління була розроблена голландською компанією Van Amerongen, яким “Інсолар-Холод” співпрацює вже понад 10 років і має кілька десятків вдало реалізованих проектів.

У компанії зазначили, що подібне сховище дозволяє значно економити електроенергію і до мінімуму скоротити втрати врожаю при зберіганні.

Як зазначає експерт, при зберіганні яблук застосовується СО2, і якщо його перевищення становить більше 5%, настає опік. Газове обладнання дозволяє тримати ситуацію під контролем: в залежності від сорту яблук, від 2 до 4%.

В цьому році компанією “Інсолар-холод” завершено будівництво II черги сучасного високотехнологічного сховища для ТОВ “Сади Дніпра” загальною місткістю 2500 тонн. На даний момент – це високотехнологічне сховище, з передовим методом зберігання яблук.


Залишити коментар