Україна втрачає мільярди, які могло б принести вирощування конопель
Сьогодні в Україні при згадці слова «конопля» переважає одна асоціація – наркотик. Але мало хто замислюється над тим, що це унікальна рослина можна застосовувати в багатьох галузях, а українські аграрії не мають змоги заробляти чималі гроші вирощуючи цю багатогранну культуру, пише SEEDS.
Про це розповів керуючий партнер групи компаній Viteo Group (Viteo Hemp) Олександр Дойніков, виступаючи під час III Міжнародної торгової платформи «Інновації. Технології. Фінанси» із циклу «Збільшення прибутку в агробізнесі», організованої агромедіа-агенцією Sapienza за підтримки Київського Міжнародного Контрактового Ярмарку.
«За своєю структурою коноплі не сильно відрізняються від інших сільгоспкультур. Основні компоненти цієї рослини: корінь, стебло, листя, суцвіття і зерно. І якщо зерно конопель в Україні переробляється і продається, то про стебло забувають практично повністю», – зазначив Олександр Дойніков.
Але саме з стебла конопель виробляють конопляне волокно і безліч інших неймовірно корисних продуктів: целюлозу, біокомпозити, текстиль та інше, зазначив експерт.
Що ж стосується конопляної костриці, яка залишається після переробки стебла, її використовують для пелет, брикетів, в будівництві. Тут є окремий і досить великий сегмент застосування, додав керуючий партнер групи компаній Viteo Group.
Однак інші частини цієї рослини в Україні поки не знайшли застосування, але вже отримали досить упереджене ставлення, зазначив фахівець.
«Сьогодні в Україні суцвіття, листя і корінь конопель, на превеликий мій жаль – це табу. Ми ж хочемо переробляти все. Потенційно кожен з цих компонентів – це додана вартість і неймовірна користь у всіх галузях», – зазначив Олександр Дойніков.
«На сьогоднішній день по проекту технічних конопель і розвитку продуктів переробки знаходимося в партнерстві з «Arnika Organic». Компанія має 20-річний досвід роботи в агробізнесі, останні 5 років займається виключно вирощуванням сільськогосподарської культури за органічною технологією. З 2012 року розвиває проект промислового вирощування технічних конопель і займається власною селекцією.
У Полтавській області маємо завод з переробки трести (конопляної соломи) потужністю по вихідній продукту близько 1 тисячі тонн на рік. На спеціалізованому обладнанні ми отримуємо високоякісне волокно різного ступеня доопрацювання в залежності від технічних вимог клієнтів», – додав керуючий партнер групи компаній Viteo Group.
Тим часом, промислове вирощування конопель стрімко зростає в усьому світі, зазначив Олександр Дойніков.
«У США з 2016 року з 3 тис. га виробництво конопель зросло до 60 тисяч га в 2020 році. Канада також демонструє певне зростання. Решта розвинених країн відносно стабільні у цьому сегменті. Але всі вони вже прирівняли коноплю до звичайної сільськогосподарської культури.
У грудні минулого року комісія з наркотичних засобів ООН вже виключила коноплю з категорії небезпечних наркотичних засобів. Я думаю це позитивний момент для того, щоб взятися і нам активно розвивати цю культуру», – підкреслив Олександр Дойніков.
Однак в Україні такого розвитку не відбувається, зазначив експерт, назвавши кілька основних причин того, що відбувається: «Зарегульованість, низька поінформованість, дефіцит фахівців і ринок збуту».
«У нас, щоб вирощувати коноплю, необхідно пройти, може, і не 7 кіл пекла, але для отримання ліцензії потрібно: дозвіл від Міністерства внутрішніх справ, від Міністерства охорони здоров’я та інші бюрократичні процеси…
Що стосується низької обізнаності, у нас, на жаль, конопля поки асоціюється тільки зі словом «наркотик». Ми забуваємо, що з цього виду рослини можна зробити більше 25 тисяч різних товарів», – говорить Олександр Дойніков.
За його словами, зараз в Україні вже спостерігаються невеликі позитивні зрушення і в питаннях дерегуляції законів, і стосовно інформованості суспільства про коноплі. Вирішується навіть проблема з підготовкою кадрів для її вирощування і переробки.
«На базі наших партнерів «Arnika Organic» вже відбувається навчання. Ми можемо, і ми будемо це робити.
Що стосується інфраструктури, якщо вирощуванням конопель буде займатися фермер, нам необхідно буде її створювати. Щоб фермеру було зрозуміло, для чого він це робить, щоб було налагоджене питання логістики вирощеної продукції, були присутні переробні підприємства та інші важливі аспекти формування ринку і взаємодії всіх стейкхолдерів», – додав Олександр Дойніков.
Залишити коментар