Сб. 26 Жовтня 2024

Аграрії отримають 150 млн грн компенсації за придбану техніку українського виробництва

українську техніку

Ілюстративне фото з мережі.

Держава виділила близько 150 млн грн компенсації агровиробникам, які в вересні придбали сільськогосподарську техніку та обладнання українського виробництва. Відповідний наказ про виділення коштів Міністерство економіки України підписало 24 жовтня 2024 року.

“Ми продовжуємо підтримувати українське машинобудування. Підписали наказ про спрямування майже 150 млн грн як компенсацію для аграріїв, які придбали нову техніку й обладнання українського виробництва. Таким чином стимулюємо попит на вітчизняний продукт. Нині у реєстрі вже 133 виробники та майже 11,8 тисяч одиниць техніки та обладнання. Ми сподіваємось, що їх ставатиме більше”, – повідомила Юлія Свириденко, Перший віце-прем’єр-міністр України та Міністр економіки.

Кошти надійдуть через 25 уповноважених банків, серед яких найбільші суми компенсацій отримають клієнти ПриватБанку (понад 52 млн грн), Ощадбанку (31,8 млн грн) та ПроКредит Банку (15 млн грн).

Загалом програма компенсації передбачила нарахування 395 млн грн, що охоплює такі місяці:

  • Квітень — 220 тис. грн;
  • Травень — 18,6 млн грн;
  • Червень — 66,4 млн грн;
  • Липень — 61,5 млн грн;
  • Серпень — 98,5 млн грн;
  • Вересень — 149,98 млн грн.

За час існування програми участь у ній взяли понад 1 700 аграріїв, які придбали українську техніку на загальну суму майже 1,9 млрд грн. Найбільше заявок на компенсацію за придбану техніку подали у Одеській (178 заявок), Кіровоградській (170), Полтавській (157), Миколаївській (148), Черкаській (135) та Вінницькій областях (120).

Довідково:

Державна програма компенсації за придбання української техніки є важливим елементом підтримки вітчизняного машинобудування в рамках політики «Зроблено в Україні». Вона допомагає аграріям оновлювати парк техніки на вигідних умовах, сприяючи розвитку галузі.

Отримати компенсацію можуть ті аграрії, які придбали техніку з переліку на сайті Мінекономіки та подали заявку до уповноваженого банку разом із підтверджуючими документами. Основна вимога: у вартості товарів, реалізованих аграрієм за рік, не менше 75% мають складати власні продукти.

Виробники, які бажають включити свою техніку до переліку, можуть звернутися до Мінекономіки через офіційний електронний запит. Перелік техніки регулярно оновлюється після перевірки локалізації виробництва: рівень локалізації має бути понад 60% (для тракторів, комбайнів та спецтехніки — 40-45%).

На Львівщині аграріям відшкодовують гроші за насіння

На Львівщині аграріям відшкодовують гроші за насіння


Залишити коментар