“Соборна” і “Мирослава”: українські науковці презентували сорти картоплі
Сорти картоплі Соборна і Мирослава від Інституту картоплярства НААН презентували у СТОВ «Десна» в селі Боромики на Чернігівщині. Про це повідомляється на сторінці СТОВ «Десна» у Фейсбук.
Селекціонери зазначають, що картопля Соборна – новий столовий сорт середнього терміну дозрівання. Тривалість періоду вегетації становить близько 110 днів. Кущ виростає середньої висоти, добре облистнений. Квітки червоно-фіолетові.
Картопля округло-подовженої форми, рожева, з поверхневими вічками, середня маса товарного бульби становить близько 80 грам. М’якуш світло-жовтий. Вміст крохмалю знаходиться в межах 16,9-17.8%, сухої речовини – 25%. Смакові якості оцінюються 8,9-9,1 балів (з 10 можливих). Належить до кулінарного типу B – розваристість слабка.
Сорт використовують для виготовлення чіпсів. Урожайність, за умови правильної агротехніки, наприкінці вегетації становить близько 43-45 т/га. Товарність – 92%.
Картопля Мирослава – середньостиглий столовий сорт, стійкий до захворювань. Добре переносить посуху, а також патотип раку та альтернаріоз. Картопля сорту Мирослава може зберігатися протягом тривалого часу без втрати товарного вигляду. Має високу врожайність.
Картопля овальної форми, має рожеве забарвлення шкірки та м’якоть світло-жовтого кольору. Одна картоплина може важити від 80 до 140 г. Сорт відмінно підходить для смаження, варіння та салатів. Особливості сорту картоплі Мирослава:
-
- висока стійкість до картопляних захворювань;
- великі бульби вагою до 130 г;
- висока врожайність – до 600 ц/га;
- вміст крохмалю – 17,2%;
- універсальне використання у кулінарії.
Залишити коментар