Нд. 29 Вересня 2024

Картопля знижує ризик передчасної смерті

Нове дослідження показало, що якщо збільшити кількість картоплі у вашому регулярному меню, можна знизити ризик передчасної смерті. При цьому, щоб отримати максимальну користь, готувати її потрібно певним чином.

Чим корисна картопля

Картопля містить багато важливих поживних речовин, а саме:

  • калій,
  • харчові волокна,
  • вітаміну С,
  • фенольні кислоти.

“Крім того, картопля містить стійкий крохмаль, який діє як клітковина в організмі. Стійкий крохмаль утворюється, коли картоплю варять, охолоджують, а потім знову нагрівають”, – пояснила доктор медичних наук Ліза Ендрюс.

Інші дослідження показали знижений ризик смертності від серцево-судинних захворювань серед людей, які віддають перевагу картоплі.

Також дослідження, яке проводив аспірант кафедри харчування Університету Осло Ерік Крістофер Арнесен, показало, що додаткові 100 грамів картоплі в щоденному раціоні були пов’язані зі зниженням ризику смерті на 4%.

Як стверджує автор дослідження, це не вказує, що картоплю потрібно вважати суперпродуктом, а свідчить лише про те, що коренеплід “не такий вже й поганий, як про нього говорять”.

Як готувати картоплю, щоб вона була кориснішою

Зрозуміло, при цьому слід віддати перевагу стравам, які не потребують смаження, адже в процесі смаження картоплі людина піддається впливу акриламіду.

“Акриламід утворюється в картоплі під час смаження за високих температур унаслідок так званої реакції Майяра. Він визнаний імовірним канцерогеном”, – акцентує Арнесен.

За словами вченого, краще запекти картоплю з травами та рослинною олією або подати запечену картоплю з овочами, приготованими на пару, і грецьким йогуртом.

“Мобільні аптеки” запрацюють ще у 8 регіонах


Залишити коментар