Сб. 28 Вересня 2024

Найчастіше лохину постачають до 4 країн ЄС

Через близькість кордону, виробникам лохини із Закарпаття вигідніше везти ягоду на ринки Чехії, ніж до Києва. Тому уже два роки українську лохину експортують саме до цієї країни.

Провідний фахівець стандартизації, сертифікації та якості «Органік стандарт» Василь Шукалович каже, що зараз обсяги експорту лохини невисокі – 5 тонн ягоди, а до війни було сто тонн в сезон.

“У Чехії є попит на органічну лохину з України, знайшли там контрагента, який спробував нашу ягоду, і це пішло. Окрім Закарпаття, лохину до країн ЄС експортують господарства з Київської області. Є такі, що не орієнтовані на внутрішній ринок, працюють лише на експорт. Везуть також в Іспанію, Велику Британію, Голландію”, – розповів віданню Василь Шукалович.

Серед проблем експорту лохини — три роки українські виробники не могли знайти спеціальні холодильники для транспортування, які б відповідали стандартам європейських покупців. У деяких фермерів просідала якість лохини, оскільки у ЄС затребувана ягода найвищої якості, великого розміру.

У село Радовичі завезли оленів з Прибалтики


Залишити коментар