Цибуля стала втричі дешевшою
З огляду на минулорічну ціну на цибулю в 26 грн/кг, фермери значно збільшили посіви цибулі, що призвело до її надлишку. Сьогодні цибуля на гуртовому ринку «Шувар» у Львові продається від 9 грн/кг, при очікуванні близько 30 грн/кг. Недостатня якість цибулі для тривалого зберігання та нестача професійних сховищ підштовхує виробників реалізувати продукцію протягом 1-2 місяців. Тому взимку-навесні ціни на цибулю можуть повернутися до рівня 30 грн/кг.
Про це йдеться у повідомленні пресслужби гуртового ринку «Шувар».
Експерти відзначають, що пропозиція цибулі нині максимально насичена, 155 тонн цибулі є в авто на оптовому ринку «Шувар».
«Агроринок ефективно можна оцінити п’ятирічками. А у нас неурожай одного року породжує перевиробництво наступного, – сказав Іван Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».
Він також відмітив, що вирощування цибулі змістилося на Захід і її придатність до зберігання знизилася, тому таку цибулю можна використати протягом 1-2 місяців. Частково ріпчасту цибулю дасть Одещина та Миколаївщина. Але основний вал – Захід, де немає холодильних ємностей зберігання.
«Гостро ситцація проявиться у зимово-весняний період, бо 90-92% цибулі й часника вирощують у господарствах населення, – спрогнозував Іван Стефанишин. – Вони у той час сходять з ринку. Виходять комерційні господарства, які не мають обсягу відповідно потреб. Ціна стрімко зросте, і тоді зауважимо ті ж 30 гривень».
Полуниця заввбільшки з мʼяч для гольфу популярна у Великобританії
Залишити коментар