Тепличний бізнес в Україні опинився під загрозою

Високі ціни на газ спричинять за собою скорочення виробництва тепличних овочів. Таку думку висловив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Як зазначається, більшість тепличних господарств країни продовжує використовувати газ як основне джерело тепла, а в деяких випадках і для генерації електроенергії.

«У цьому році, з огляду на високий рівень цін на газ, варто очікувати зниження обсягів виробництва українських тепличних овочів, зсуву початку сезону їх вирощування на кілька тижнів, з метою зниження витрат на обігрів, загального зростання цін на тепличні овочі на ринку і збільшення обсягів імпорту їх з Туреччини », – прогнозує експерт ФАО.

Уточнюється, що в 2021 році імпорт тепличних овочів в Україну зростав. За перші сім місяців 2021 року імпорт тепличних томатів виріс на 20%. Швидше за всіх нарощували поставки експортери з Туреччини, Азербайджану та Білорусі.

На даний момент оптові ціни на тепличні помідори в Україні на 35% вище, ніж роком раніше. У літній же період і навіть навесні ціни на помідори в країні були рекордно низькими для останніх кількох років. Однак, найімовірніше, рівень цін взимку буде вище торішнього, як для українських тепличних овочів, так і для імпортних.

«Відповідно, зростання собівартості і рівня цін може привести до скорочення обсягів продажів. А це, в свою чергу, знизить рентабельність тепличного бізнесу і може привести до банкрутств найменш енергоефективних тепличних комбінатів, а також тих, у кого в недостатній мірі налагоджений маркетинг », – пояснюють аналітики.

Джерело “Українська аграрна конфедерація”


Залишити коментар