Вт. 30 Квітня 2024

Перейде до розряду делікатесів: в Україні подорожчала гречка

Деякі спеціалісти вважають, що подорожчання гречки триватиме. Виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий прогнозує стрибок цін на 10-15%. Подорожчання розтягнеться аж до грудня. У такому випадку через кілька місяців за кілограм звичайної гречки українцям доведеться платити до 75 грн, а “соціальної” – до 52 грн.

Зрештою, вже зараз у київських супермаркетах за кілограм цієї крупи треба заплатити 60-65 гривень. А у деяких магазинах доведеться викласти всі 80 гривень. При чому здорожчав і “соціальний” сорт гречки, ціни на які регулює уряд – приблизно до 14% за рік, пише OBOZREVATEL.

За словами Сергія Громового, ціни на гречку залежатимуть від багатьох факторів, зокрема, від фінансових можливостей власників гречки, які триматимуть ресурс. Якщо їм потрібні будуть гроші – вони будуть вкидати гречку на ринок, якщо ні – притримають до весни.

А ось аналітикиня УКАБ Світлана Литвин у своєму прогнозі оптимістичніша. Спеціалістка переконана, що чинники, які спричинили подорожчання гречки, надалі не впливатимуть на її вартість. Отож ціни будуть стабільними, тим більше урожай гречки особливих побоювань не викликає.

“За попередніми оцінками, урожай буде на 3-5% вищим за торішній і становитиме близько 100-110 тис. т. Цей фактор у поєднанні з можливістю відновлення поставок гречки з Російської Федерації дозволяє стверджувати, що підстав для подальшого значного зростання цін на гречку немає”.

 


Залишити коментар