Вт. 30 Квітня 2024

Передача та захист переважного права викупу землі: юридичні аспекти

У Телеграм-каналі “Земельна розвідка!” пояснили, як закон регулює передачу та захист переважного права викупу землі. Так, закон дерегуляції встановлює дві черги переважних покупців.

Перше переважне право належить особі, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

Друге переважне право буде мати орендар земельної ділянки.

Варто зазначити, що за законом емфітевтам (особам, які на підставі емфітевзису взяли у користування земельну ділянку) надано право передавати ділянку в оренду.

До 2024 року існують обмеження на придбання земельних ділянок юридичними особами, якими є більшість орендарів. У такому випадку існує можливість за письмовою згодою передати своє переважне право фізичній особі, яка є громадянином України.

Передача права не повинна обов’язково посвідчуватись нотаріально. Узгоджених типових форм передачі переважного права немає. Професійні юристи без труднощів розберуться, які положення мають бути в цій угоді. Однак передача переважного права є реєстраційною дією, тож особа, яка отримала переважне право, має бути внесена до реєстру.


Залишити коментар