Чим замінити яйця для достатньої кількості білка в раціоні

споживати яйця

Ілюстративне фото з мережі

Не всі можуть споживати яйця – через алергії, вегетаріанський спосіб життя або індивідуальну непереносимість. Однак організм потребує білка, і важливо знати, чим його можна замінити у раціоні. Про це повідомляє ЧАС ДІЙ із посиланням на лікарку-дієтологиню Оксану Скиталінську.

За словами Оксани Скиталінської, яйця містять приблизно 13 г білка на 100 г продукту. Але їх можна повноцінно замінити іншими продуктами.

Твердий сир

«У 100 грамах твердого сиру міститься приблизно 20-25 г білка», – пояснює дієтологиня.

Крім білка, сир багатий на кальцій, який підтримує здоров’я кісток і зубів.

М’ясо

У 100 г вареного м’яса міститься 20-22 г білка. Також це джерело заліза, вітаміну B12 та інших мікроелементів.

Риба

Такий самий об’єм риби – 18-22 г білка. Скиталінська зазначає, що корисні жирні сорти, зокрема лосось та скумбрія, бо містять омега-3 жирні кислоти.

Бобові

Сочевиця, горох, квасоля – оптимальний варіант для тих, хто не споживає м’яса та яєць. У 100 г варених бобових – 8-10 г білка, а також клітковина.

Горіхи

У 100 г горіхів – близько 15-20 г білка. Крім цього, вони містять корисні жири та добре втамовують голод.

Насіння

«100 г гарбузового насіння – це приблизно 30 г білка», – зазначає Скиталінська.

Також підходить насіння соняшника або льону.

Кисломолочні продукти

Грецький йогурт, кефір або ряжанка містять від 3 до 10 г білка на 100 г. Це ще й корисно для кишкової мікрофлори.

Читайте також: Медики назвали п’ять найкорисніших продуктів для печінки.


Залишити коментар