
Як виростити якісну цвітну капусту в домашніх умовах

Фото з мережі.
Цвітна капуста вважається однією з найбільш вимогливих культур для вирощування на присадибних ділянках. Ця овочева рослина потребує особливого підходу до підготовки ґрунту, поливу та догляду, але за правильної агротехніки дає високі врожаї якісних суцвіть.
Підготовка ґрунту та вибір сорту
Цвітна капуста найкраще росте на родючих, добре дренованих ґрунтах з нейтральною або слабколужною реакцією. Кислотність ґрунту повинна становити 6,5-7,5 pH. Восени під культуру вносять органічні добрива – перегній або компост з розрахунку 8-10 кг на квадратний метр.
Для отримання якісного врожаю важливо правильно обрати сорт. Ранні сорти висівають на розсаду в березні, середньостиглі – у квітні, пізні – в травні. Популярними сортами для українських умов є Альфа, Мовір 74, Снігова куля, Фремонт.
Вирощування розсади
Насіння цвітної капусти висівають у контейнери з легким поживним субстратом на глибину 1-1,5 см. Оптимальна температура для проростання становить 18-20 градусів. Після появи сходів температуру знижують до 15-16 градусів вдень і 8-10 градусів вночі.
Пікірують сіянці у фазі 2-3 справжніх листків у окремі горщечки або касети. За тиждень до висадки розсаду загартовують, виносячи на свіже повітря спочатку на кілька годин, поступово збільшуючи час перебування.
Висадка та догляд у відкритому ґрунті
Розсаду висаджують у відкритий ґрунт у віці 45-50 днів, коли утворилося 5-6 справжніх листків. Схема посадки 50х30 см або 60х25 см. Глибина посадки – до сім’ядольних листків.
Цвітна капуста потребує регулярного поливу, особливо в період формування головок. Норма поливу становить 20-25 літрів на квадратний метр. Після кожного поливу або дощу проводять розпушування міжрядь на глибину 8-10 см.
Підживлюють рослини тричі за сезон. Перше підживлення проводять через 2 тижні після висадки азотними добривами, друге – в період бутонізації комплексними добривами, третє – під час формування головок фосфорно-калійними добривами.
Формування та збір врожаю
Коли головки цвітної капусти досягають діаметра 8-10 см, їх потрібно притіняти від прямих сонячних променів. Для цього зв’язують листя над головкою або накривають її великими листками.
Збирають цвітну капусту вранці, коли головки щільні та білі, але ще не почали розпушуватися. Зрізають головки разом з кількома листками, залишаючи качан довжиною 2-3 см.
За сприятливих умов з одного квадратного метра можна отримати 3-5 кг якісних головок цвітної капусти. Зберігають врожай у прохолодному місці при температурі 0-2 градуси та вологості 85-90%.
Читайте також: Для чого буряки поливають водою з сіллю.
Залишити коментар