
Україна скоротила витрати на імпорт сала на 56%, натомість різко зросло ввезення свинини

Фото з відкритих джерел.
У січні-квітні 2025 року Україна суттєво зменшила витрати на імпорт сала, свинячого жиру та жиру птиці. Водночас обсяги ввезення свинини за цей самий період різко зросли. Такі дані оприлюднила Державна митна служба, повідомляє AgroTimes.
За чотири місяці цього року в Україну ввезли 5 тисяч тонн сала, свинячого жиру та жиру птиці. Це на 32% менше, ніж за аналогічний період 2024 року. У грошовому еквіваленті витрати на імпорт цієї продукції скоротились ще суттєвіше — на 56%, до 4 млн доларів США.
Основними постачальниками сала до України залишаються країни Європейського Союзу. Найбільша частка припала на Польщу — 80,8%. Значно менше продукції надійшло з Іспанії (10,1%) та Нідерландів (6,4%).
Натомість імпорт свинини за перші чотири місяці 2025 року зріс у 3,8 раза — до 3,6 тисячі тонн. У вартісному вимірі обсяги імпорту збільшились у 3,5 раза — до 8,5 млн доларів.
Понад 90% імпортної свинини надходить до України з Європи. Найбільше м’яса постачає Данія — 74,22%, далі йдуть Польща (11,6%) та Нідерланди (7,5%).
Експорт української свинини, як порівняти з аналогічним періодом торік, теж демонструє зростання. У січні-квітні 2025 року з України вивезли 1,1 тисячі тонн цієї продукції, що на 49,3% більше, ніж за такий самий період 2024-го. Доходи від експорту зросли на 72,2% — до 3,1 млн доларів.
Найбільшими імпортерами української свинини у 2025 році стали Гонконг (31,3%), Об’єднані Арабські Емірати (23%) і Бахрейн (14,1%).
Читайте також: Україна може стати світовим лідером експорту замороженої малини у 2025/26 роках.
Залишити коментар