Нд. 15 Червня 2025

Борщовий набір знову здорожчав

Фото з відкритих джерел

Індекс борщу в Україні протягом року виріс на 52%, зокрема за останній місяць – на 19%, сягнувши рівня 222 грн на тлі різкого зростання цін на овочі, викликаного несприятливою погодою.

За даними оновленого продуктового моніторингу УКАБ, у травні 2025 року ціни на свинину, цибулю, капусту, моркву та буряк в Україні помітно виросли, тоді як на яйця і деякі тепличні овочі (томати й огірки), навпаки, знизилися.

Найбільше у травні подорожчали овочі, ціни на які порівняно з квітнем виросли:

  • на цибулю ріпчасту – на 82% (+91% за рік) до 29,9 грн/кг,
  • на буряк – на 60% (+121% за рік) до 46,9 грн/кг,
  • на капусту – на 42% (рекордні +437% за рік) до 72,5 грн/кг,
  • на моркву – на 14% (+342% за рік) до 49,9 грн/кг.

Водночас ціни на стару картоплю знизилися на 2% до 34,4 грн/кг на тлі появи на ринку картоплі нового урожаю за ціною 80-130 грн/кг, ціни на яку почнуть поступово знижуватися з середини червня по мірі збирання місцевого врожаю.

Причиною подорожчання буряка, капусти та моркви є суттєве скорочення пропозиції на тлі сезонного зменшення запасів, при чому ціни на цибулю зростатимуть щонайменше до липня, поки ринок залежатиме від обсягів імпортних поставок.

Ціни на м’ясо у травні також виросли:

  • на ошийок – на 20% до 330 грн/кг,
  • на яловичину – на 6% до 317 грн/кг,
  • на куряче філе – на 5% (+29% за рік) до 200 грн/кг.

Водночас ціни на курячі стегна знизилися на 4% до 120 грн/кг (+8% за рік).

Ціни на яловичину зростають на тлі скорочення поголів’я ВРХ та за підтримки цін на свинину, які найближчим часом залишатимуться досить високими внаслідок зменшення поголів’я свиней на 11% порівняно з минулим роком і зниження забійної маси на 9% у першому кварталі 2025 р.

 


Залишити коментар