На Чернігівщині чоловік 30 років вирощує лимони

Теплиця з лимонами. Фото: Високий замок.

 

Ще 1983 року Іван Жадченко з міста Городні звів теплицю. Тоді мати та бабуся вирощували в ній розсаду помідорів й огірків. Невдовзі сусід подару­вав два саджанці лимо­нів, які успішно прижили­ся. Тож уже 30 років у господаря не переводяться цитрусові.

Лимон Майєра

Нині має їх понад 30 штук. Одне дерево росте в землі, а решту чудово почуваються у великих квіткових горщиках.

Щоб дізнатися, як за ними доглядати, чоловік їздив на ви­ставки, спілкувався з ентузіас­тами, котрі займаються такою справою. Сам багато експери­ментував, випробовував різні методи. Тепер охоче передає досвід початківцям.

У споруді закритого ґрунту Жадченка доволі тепло (опалюється завдяки встанов­леному котлу). Тут — справжні тропіки. Віття аж вгинається від ваговитих жовтих плодів, зда­леку чутно насичений цитрусо­вий аромат.

Найулюбленіший сорт пана Івана — Мейєра (китайський карлик, швидкостиглий гібрид). Він отриманий завдяки схрещу­ванню лимона з апельсином. Урожаїть уже на 2−3-й рік життя. На кожному деревці формуєть­ся понад 10 плодів. Вони різно­го розміру, солодші від інших різновидів, вирізняються незна­чною терпкістю і можуть висіти на гілках понад рік.

Чекати треба 10 років

Одержати саджанець удасть­ся з насіння. До періоду плодо­ношення він ростиме 10 років. Пришвидшиться процес завдя­ки щепленню. Проводять його у травні або серпні-вересні.

Важливо правильно піді­брати ґрунтосуміш, якою на­повнюють горщики. Для цього змішують по одній частині круп­нозернистого піску та звичайної землі й дві частини лісового пе­регною.

Нерідко аматори стикаються з проблемою сухості повітря. Вирішити її героєві нашої роз­повіді допомагає розприскувач.

Що ж до підживлення, то гос­подар 2−3 рази на рік вносить у горщики курячий послід (засте­рігає: не зловживати!). Окрім того, дає попіл, марганець та інші необхідні речовини.

Якщо «прописувати» рослину на вулиці, то поряд варто висіяти гірчицю або редьку. Зверху, біля стовбура, підкладають соломи (щоб утримувалася волога).

Тепер дерева перебувають у сплячці. Окремі аматори зано­сять теплолюбів до приміщен­ня. Оскільки там тепло й темно, то інтенсивно опадає листя. Також може бути пересушене повітря (особливо у квартирах), що шкідливо для екзотів.

Тому Іван Жадченко радить тримати лимони на веранді, де через вікна потрапляє світло, а стовпчик термометра перебу­ває на позначці +7−10°С. Навіть цієї пори не варто забувати про підживлення.

Ізраїльські вчені розробили клітинне какао

 


Залишити коментар