Пн. 28 Жовтня 2024

Гарбузове насіння під обстрілами збирають селяни на Чернігівщині

гарбузове насіння

Фото: скрін з відео.

У селі Архипівка на Чернігівщині, що розташоване за два кілометри від кордону з росією, місцеві жителі збирають гарбузове насіння попри постійну небезпеку з повітря та звуки обстрілів. Це основний сезонний заробіток для селян, які залишилися в прифронтовому населеному пункті.

Робота під прицілом

Місцева жителька Олена Зверьок описує щоденну напругу під час роботи:

“Дуже страшно: дрон летить, ми вибираємо насіння. Мені здається, він зараз тут впаде, я скоренько… Ні, пролетів далі. І далі вибирали”.

Незважаючи на небезпеку, люди продовжують працювати.

Життя продовжується

Навесні на одному з городів знайшли два снаряди від “граду”. Після того як боєприпаси вилучили, господарі ділянки все одно засіяли гарбузи, адже земля вже була удобрена. Місцевий житель Микола підкреслює економічну необхідність такої роботи:

“Бояться не бояться, але ж це заробіток кожного. Приїздить закупівельник: зважили, відрахували — і все”.

Ціни та технології

За словами Миколи, який вирощує гарбузи без хімічних добрив і самотужки виготовив знаряддя для їх згрібання, ціни на насіння постійно змінюються. Збір почався наприкінці серпня з ціною 95 гривень, але поступово вона знизилася до 84-86 гривень.

Громада тримається разом

Хоча частина жителів прикордонної Архипівки виїхала через бойові дії, ті, хто залишився, підтримують одне одного та продовжують господарювати, незважаючи на складні умови.

Молода ветеринарка з Черкащини створила притулок для коней і безпритульних тварин

Молода ветеринарка з Черкащини створила притулок для коней і безпритульних тварин

 


Залишити коментар