Чт. 24 Жовтня 2024

Кому не можна пити каву

кава

Фото: Рexels.

Цей напій багато хто любить, а дехто не може без нього уявити свій день. Користь кави вже неодноразово доведена вченими, але, попереджають фахівці, корисною вона буває не для всіх.

Фахівці назвали низку діагнозів, за яких вживання напою буде небажаним, адже може призвести до загострення захворювань.

Тож каву не варто вживати:

  • за аритмії (порушення серцевого ритму) – напій підвищує пульс і виникають перебої в роботі серця;
  • у разі гастроезофагеальної рефлюксної хвороби – напій може спровокувати печію;
  • у разі функціональної диспепсії, тобто, розладу травлення;
  • у разі жовчнокам’яної хвороби – можуть посилитися симптоми захворювання, бо підвищуватиметься тонус жовчного міхура, і це сприятиме стисканню каменів в органі;
  • у разі хвороби Крона та виразкового коліту – це аутоімунні захворювання, і кава сприятиме посиленню болю в животі та послабленню випорожнень;
  • у разі алергії на каву – одним із симптомів може бути кашель.

Також не можна пити каву тим, хто має непереносимість кофеїну, бо в таких людей після вживання напою можуть бути симптоми передозування кофеїном – руки стають холодними, потіють, тремтять, можливі панічні атаки.

Щодо того, чи можна пити каву вагітним, то тут теж потрібно бути обережним, попереджає лікар-терапевт – краще відмовитися зовсім або ж значно скоротити вживання напою.

“Наприклад, Національна служба охорони здоров’я Великої Британії радить вагітним споживати не більш як 200 мг кофеїну на добу, – каже фахівець. – Кофеїн може спровокувати викидень, оскільки чинить збудливу дію на нервову систему, а високий тиск здатен спричинити виникнення гестозу – це токсикоз, який виникає на пізніх термінах вагітності”.

Вчені радять чоловікам пити чай


Залишити коментар