Вт. 22 Жовтня 2024

Після яких овочів не можна садити часник

Фото з відкритих джерел.

Більшість городників знають, що часник не можна висаджувати два роки поспіль на одному й тому ж місці. Овоч виросте дрібним і буде позбавленим смаку, бо його «родич» забрав уже з ґрунту всі поживні речовини.

Після коренеплодів

Існує правило сівозміни: після коренеплодів висаджують тільки ті культури, які дають урожай над землею, і – навпаки.

Річ у тім, що коренеплоди через їхні особливості добування поживних речовин виносять із ґрунту багато поживних елементів, які будуть потрібні часнику. Тому уникайте посадки часнику на ділянках, де раніше росли картопля, морква, цибуля, буряк, редис, бо, до прикладу, між цими культурами існує ризик «обміну» хворобами (нематода, фузаріоз тощо).

Після прянощів і зелені

Часник не радять садити на грядках, де росли петрушка та кріп, а також після пряних трав (наприклад, базиліка, розмарину, чебрецю) – вони залишають у ґрунті сліди олій і хімічних елементів, які можуть негативно вплинути на агротехніку часнику.

Після томатів, перцю та баклажанів

У ґрунті можуть накопичуватися різні захворювання, а овочі витягують із нього необхідні для росту часнику речовини.

Не слід також садити озимий часник на ділянки, куди цього року ви вносили гній: в нього буде рясне бадилля та рихлі голівки, і він буде менш стійким до грибкових захворювань.

Що часник «любить»

Часник прекрасно росте після патисонів, кабачків, гарбуза, капусти, огірків і бобових – овоч дає гарний урожай і стійкий до хвороб.

Якщо говорити про те, який ґрунт полюбляє озимий часник – то він має бути нейтральним або зі зниженою кислотністю і помірним рівнем вологості. Вибирайте для посадки добре освітлені місця й уникайте низин і місць, де скупчується волога.


Залишити коментар