Пн. 14 Жовтня 2024

На Одещині незаконно перейменували село

Фото з відкритих джерел.

У лютому 2023 року село Виноградівка Болградського району було перейменовано на Курчу рішенням сесії Болградської міської ради. Це рішення викликало суперечки серед місцевих мешканців. 

Частина жителів підтримувала повернення історичної назви, яку населений пункт носив до 1944 року, але значна частина населення виступила проти змін, вважаючи, що село має залишити назву Виноградівка.

Мешканці, незгодні з перейменуванням, подали позов до суду, стверджуючи, що їхня думка була проігнорована, а процедура громадського обговорення проведена з порушеннями. Попри низку судових відмов, справа дійшла до касаційної адміністративної палати Верховного суду України.

1 жовтня 2024 року Верховний суд визнав рішення Болградської міської ради про перейменування незаконним. Судді дійшли висновку, що назва Виноградівка не пов’язана з комуністичним або нацистським режимами, а тому не підпадає під дію закону “Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії”. Крім того, опитування жителів щодо перейменування було проведено з порушеннями.

Таким чином, село Виноградівка зберігає свою назву, а рішення про перейменування на Курчу було скасоване.

Від 4 сіл на Чернігівщині залишився лише попіл


Залишити коментар