Прозорі земельні аукціони: перші успіхи проєкту “Земельний банк”

Державні землі принесли бюджету 35 мільйонів через відкриті аукціони.

державні землі

Фото з відкритих джерел.

Проєкт “Земельний банк” від Фонду державного майна України досяг значного прогресу у передачі державних сільськогосподарських земель в оренду через прозорі аукціони. На платформі “Прозорро.Продажі” вже реалізовано оренду 1075 гектарів земель, що принесло державі 35,4 млн гривень (42,5 млн грн з ПДВ).

Рівні можливості для всіх учасників

Міністр аграрної політики і продовольства України Віталій Коваль підкреслив важливість цієї ініціативи:

“За тридцять три роки незалежності ці землі не генерували прибутків для держави. Зараз на відкритих торгах і малі фермери, і великі агрокорпорації мають рівні можливості взяти в оренду державні землі сільськогосподарського призначення”.

Економічний ефект та детінізація

Середня вартість гектара за перші 16 аукціонів склала близько 800 доларів. За словами міністра, це свідчить про детінізацію ринку землі та забезпечення додаткових надходжень до державного та місцевих бюджетів. Показовим став аукціон на Вінниччині, де за 16 земельних ділянок змагалися 94 учасники, що підвищило їх вартість у понад 8 разів порівняно зі стартовими цінами.

Механізм реалізації та майбутні перспективи

Переможці аукціонів мають 20 робочих днів на укладення договору суборенди з ТОВ “Державний земельний банк” та 5 днів на оплату. Термін оренди становить 14 років. У жовтні заплановані нові аукціони в десяти областях України, включаючи Черкаську, Волинську, Львівську та інші.

Завтра стартують торги на онлайн-аукціоні “земельного банку”

Завтра стартують торги на онлайн-аукціоні “земельного банку”


Залишити коментар