В Україні створюють єдину систему страхування воєнних ризиків

страхування воєнних ризиків

Ілюстративне фото з мережі.

Національний банк України спільно з Міністерством економіки та Міністерством фінансів розробили проєкт закону «Про систему страхування воєнних ризиків». Цей законопроєкт передбачає створення загальнонаціональної системи страхування для захисту фізичних та юридичних осіб від ризиків, пов’язаних із війною, пише УЗА.

Під час консультацій із бізнесом, що відбулися наприкінці вересня, представники Національного банку та Мінекономіки презентували деталі законопроєкту, який має на меті забезпечити компенсацію збитків, завданих під час військових дій. Зокрема, йдеться про покриття майна, яке знаходиться в заставі або об’єктів житлового будівництва.

Заступник міністра економіки Олексій Соболев пояснив, що відсутність можливості страхування воєнних ризиків стримує інвестиційний потік для відновлення України. Він зазначив, що державі вже вдалося реалізувати кілька ефективних інструментів на ринку страхування, таких як механізм Unity для страхування суден. Однак наразі мета полягає в тому, щоб об’єднати всі діючі програми та залучити міжнародних перестраховиків для комплексного покриття ризиків.

Фінансування цієї системи здійснюватиметься як через обов’язкові страхові платежі, так і за рахунок донорської допомоги. Крім того, буде створена Державна агенція зі страхування воєнних ризиків, яка відповідатиме за загальну політику, оцінку ризиків та ведення централізованої бази даних.

Законопроєкт планується передати до Верховної Ради до кінця року після доопрацювання з урахуванням зауважень бізнесу та страхових компаній.

У сім областей України безкоштовно передали генератори

У сім областей України безкоштовно передали генератори


Залишити коментар