Свято Покрови: історія та традиції

Фото з відкритих джерел.

Православні та греко-католики 1 жовтня відзначають одне з важливих християнських свят — Покрови Пресвятої Богородиці. Повна назва — Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

За переказами, 14 жовтня 910 року жителі оточеного Константинополя зібралися в церкві й молили Бога про порятунок від смерті. Під час вечірнього богослужіння одному з вірян було видіння.

— Пресвята Богородиця з’явилася, підняла свій омофор і просила свого сина Господа нашого Ісуса про те, щоби він оборонив цих людей, які уповають на Нього. Тому ми маємо Пресвяту Богородицю, як заступницю перед Господом за нас грішних, — каже священник Української православної церкви Київського Патріархату отець Сергій Стельмах.

Покрову Богородиці вважають символом захисту військових від ворогів. Не дарма, 14 жовтня святкують День захисника України.

— Наш український народ завжди просив заступництва у Пресвятої Богородиці у важких обставинах. І зараз, на жаль, ці обставини є важкими, тому зараз по-особливому, маємо просити Пресвяту Богородицю, щоби вона охороняла нашу державу, — каже Сергій Стельмах.

З цим святом пов’язано багато традицій та народних вірувань. Покрову дівчата вважали своєю заступницею й молилися до неї, просячи про вдале заміжжя. У давнину дівчата, котрі бажали взяти шлюб саме цього року, мали побувати на святі Покрови в церкві й помолитися: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку», «Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю й мене молоду», «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою».

Вірили,  що сім’я, створена в цей день, під захистом Богородиці. Багато пар спеціально призначають вінчання на Покрову. Навіть була прикмета: на Покрови сніг — буде багато весіль.


Залишити коментар