Пт. 20 Вересня 2024

В українських ґрунтах виявили надлишок мишʼяку та нікелю

Фото з відкритих джерел.

За результатами перевірки постраждалих від військових дій полів, яку провела Corteva Agriscience, у зразках ґрунту фермерських господарств визначений підвищений вміст нікелю та подекуди надлишок свинцю та миш’яку.

За результатами аналізу 400 зразків ґрунту фермерських господарств виявлений вміст нікелю, який перевищує гранично допустимі норми максимум на 20%. Також більшість перевірених полів мають достатньо високий вміст свинцю та миш’яку в деяких із відібраних зразків, але в межах гранично допустимих норм.

Ґрунт перевіряли в Італії

Ґрунт з фермерських господарств тестується у сучасній сертифікованій лабораторії Corteva в Гадеско (Італія). Його перевіряють на наявність потенційного забруднення важкими металами (миш’яком, залізом, свинцем, марганцем, ртуттю та нікелем) та вміст основних поживних елементів (азоту, фосфору, калію, магнію тощо). Для визначення стану полів також аналізується структура ґрунту, вміст органічних речовин та інші агрохімічні показники.

Визначений у результаті перевірки перших партій ґрунтів надлишок нікелю може призвести до захворювання рослин, порушення їх метаболізму та зниження урожайності. Накопичення нікелю в продукції також робить її непридатною для харчових та кормових цілей.

Допоможе глибока оранка

Для усунення надлишку металу фахівці рекомендують використовувати відомі та доступні методи покращення структури ґрунтів: глибоку оранку, вапнування, застосування органічних добрив тощо. Також наголошують на необхідності ретельно відстежувати вміст нікелю у збіжжі, зібраному на полі.

Українці будуть розвивати сільске господарство в Африці


Залишити коментар