Чт. 19 Вересня 2024

Україна на 2 місці в світі з виробництва цієї ягоди

Фото з відкритих джерел.

Україна друга в Європі і фактично друга у світі з виробництва чорної смородини. Станом на минулий рік її виробництво оцінювалося у майже 25 тисяч тонн – валовий збір всього в країні, 

Про це повідомив заступник директора інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Олександр Ярещенко.

Більше чорної смородини вирощують у північних, центральних та західних областях.

“Частина насаджень попала в окупацію. Але за нашими оцінками, це насправді невелика частина – можливо, близько 15-20 %. Вплив війни на виробництво смородини дещо мінімізований”, – зауважив Олександр Ярещенко.

В Україні вирощують сорти переважно української селекції, зокрема Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України. Їхні плоди мають більші розміри, добрий смак і хорошу врожайність, і саме ці особливості оцінили виробники смородини в Україні.

Ринок свіжої смородини в Україні більший, ніж в будь-якій іншій європейській країні, кажуть представники інституту садівництва. І багато урожаю переробляється всередині країни – на джеми, соки, наповнювачі.

Засновник компанії Vimagro (Івано-Франківська область) Володимир Тимків у своєму господарстві вирощує чорну смородину на майже 6 га. Він розповів, що ціна на смородину у цьому році висока: на заморозку із під комбайна у межах 70 гривень.

“Попит почав зростати на самі саджанці, потім почалася війна – впав, і зараз, бачу, знову тенденція, через те, що ціна пішла вгору, є зацікавленість у багатьох”, – додав фермер.

До речі, у цієї культури цінна не лише ягода. За відповідної технології, зі смородини можна отримати ефірну олію.

Смородина поруч із лохиною і малиною входить в топ найбільш поширених у країні ягід. Нею нині засаджені приблизно чотири із половиною тисячі гектарів. І з року в рік площі збільшуються.

У Франції катастрофа з урожаєм пшениці


Залишити коментар