Чт. 19 Вересня 2024

Мінсоцполітики анонсує революційні зміни у пенсійній системі

пенсійна реформа

Ілюстративне фото з мережі.

Міністерство соціальної політики України готує масштабну пенсійну реформу, спрямовану на усунення несправедливості у нарахуванні пенсій та спрощення системи виплат. Ключовими елементами реформи стануть запровадження бальної системи та спрощення розрахунку пенсій, що базуватиметься лише на розмірі заробітної плати та накопиченому страховому стажі. Про це пише today.ua з посиланням на повідомлення Міністерки соціальної політики Оксани Жолнович.

Сучасний стан пенсійної системи України

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович повідомила, що нараз зараз 10 мільйонів громадян, які працюють, утримують аналогічну кількість пенсіонерів. Нація старіє, й економічно обґрунтованим показником був би той за якого економічно активних українців було б більше – два-три на одного пенсіонера.

Пенсії більшості громадян є низькими. І щоб кожна становила не менше 5000 грн, потрібно щоб працевлаштований українець сплачував єдиний соціальний внесок не менше ніж ця сума. Але мінімальний ЄСВ значно нижчий – 1760 грн.

Рекомендації щодо сплати ЄСВ

Жолнович порадила українцям, які мають таку можливість, сплачувати вищі ЄСВ. Це дозволить підтримувати нинішніх пенсіонерів, а також збільшити свої особисті виплати у майбутньому. Це стосується громадян, а яких роботодавець сплачує мінімальний ЄСВ, том що офіційно показує податковій мінімальну заробітну плату робітника у розмірі 8000 грн.

Запровадження бальної системи

За словами посадовиці запровадять бальну систему: українець протягом трудового життя накопичуватиме бали, вони потім конвертуються у суму, що буде прив’язана до середньорічної заробітної плати у кожному році. Це дозволить уникнути ситуації, коли люди, які вийшли на пенсію у різні періоди, отримують абсолютно різні виплати.

Усунення несправедливості у нарахуванні пенсій

Оксана Жолнович уточнила, що українці, які вийшли на заслужений відпочинок у 1997 році, та ті, що зробили це у 2019-му чи 2020-му отримують пенсії, які відрізняються у два (!) рази. Громадянам, які стали пенсіонерами раніше, нараховують менше. Це пов’язано зі складністю обчислень пенсії: враховувалися дотяжки, доплати та надбавки. Після запровадження пенсійної реформи, виплата буде залежати лише від двох факторів: розміру заробітної плати та накопиченого страхового стажу.

Раніше ми писали про те, що Розмір “мінімалки” та пенсії заморозили на 3 роки.

Розмір “мінімалки” та пенсії заморозили на 3 роки


Залишити коментар