Фламінго обминули окупований Крим і прилетіли на Одещину

фламінго

Рожеві фламінго на Одещині, фото Івана Русєва

Війна не завадила здійснитися одній з найпрекрасніших природних подій в Україні. Попри тривожні часи, рожеві фламінго обрали для свого гніздування мальовничі Тузлівські лимани на Одещині, проігнорувавши окуповані росіянами території Криму. Про це повідомляє Уніан.

Вибір на користь свободи

Як розповідає науковець Іван Русєв, співробітник Національного природного парку “Тузлівські лимани”, під час недавнього обстеження узбережжя виявили близько 1500 рожевих фламінго. Частина з них вже розпочала гніздування на цих водоймах.

“Вони навіть писали маячню для своїх лохів, що начебто “фламінго визнали Крим російським”. Але, попри чудові природні умови, рожеві фламінго в черговий раз проігнорували окуповані рашистами українські території й вирішили що у 2024 році, знову, як і минулого року, оселяться на гніздуванні в Тузлівських лиманах”, – наголосив вчений.

Безпечний притулок

Фламінго очевидно надали перевагу спокійним і безпечним водоймам заповідника, де їх охороняє служба державної охорони. На жаль, через бойові дії у птахів виникали проблеми з пошуком оптимального місця для гніздування. Зокрема, торік вони спершу обрали невдале місце поблизу людського житла і змушені були переміщатися.

Цьогоріч ситуація склалася більш сприятливо – після деяких поневірянь фламінго знайшли безпечний куточок для облаштування гнізд. Науковці уважно стежать за тим, як війна впливає на поведінку та середовище існування цих гарних істот.

Здійснена мрія орнітологів

Поява колонії рожевих фламінго на Одещині – довгоочікувана подія для вітчизняних орнітологів. Перші спроби птахів загніздитися в Україні відбулися у 2017 році поблизу окупованого Криму в Херсонській області, але виявилися невдалими.

А от зараз, всупереч війні, мрія вчених нарешті здійснилася – фламінго облюбували Тузлівські лимани. Торік тут вилупилося 192 пташенят, а нинішнього року колонія також має всі шанси на успіх.

Чарівні рожеві птахи таки обирають свободу, а не окупацію.

Раніше ми писали, що в Україні скорочується поголівʼя корів.


Залишити коментар