Чт. 27 Червня 2024

Аграрії прогнозують ранні жнива

Травневі заморозки подекуди пошкоджують сходи ярих, але нинішня весна відзначилась і раннім потеплінням, яке спричинило швидку вегетацію озимих, передусім зернових, у південних областях. Тож місцеві аграрії очікують на ранні жнива.

Про це пише Superagronom.

Миколаївщина потерпає від різких перепадів температур

Головний агроном Агрофірми Корнацьких (Миколаївська обл.) Ярослав Каспрук заявив, що цього року в регіоні аномальна весна.

«Озимі культури не знали, як реагувати на такі різкі перепади температур. Якщо говорити про озимий ріпак, то між фазами ВВСН53-ВВСН62 пройшло декілька днів, хоча, як правило, має пройти декілька тижнів. Цвітіння прогнозували, що буде довгим, але погодні умови прискорили його на 15-20 днів. На сьогодні всі гібриди можна назвати «низько-біомасовими», висота стебла 130-160 см, тоді як минулого року було 180-240 см. Планова урожайність — 3,7 т/га, але сьогодні ми розуміємо, що в кращому разі отримаємо 2,5 т/га», — сказав він.

За його словами, початок збирання озимого ріпаку планують на 15-20 червня. Й господарство активно готується до жнив, які відбудуться на 20 днів раніше, ніж у минулі роки.

У Бессарабії аномальна погода.

На Одещині ситуація схожа. Як зазначив агроном СФГ «Родничек» (Білгород-Дністровський р-н) Павло Павленко, ситуація склалася дуже нестабільна. Упродовж двох тижнів у регіоні температура повітря сягала майже 28 °С, а потім пішов різкий перепад.

На полях «СП «ПАЕК» на Миколаївщині станом на перше травня колосилися і пшениця, і ячмінь. В компанії кажуть, що в цьому сезоні практично усі озимі культури пришвидшили свою вегетацію в середньому на три-чотири тижні.

У Бессарабії через аномально теплу погоду зернові культури випереджають вегетацію на два тижні. Заступник головного агронома ГК «Агрейн» Тарас Корнієнко каже, в цьому році жнива можуть розпочатися на 10 днів раніше. На полях агрогрупи в Одеській області теж вже колосяться пшениця і ячмінь.

Створили робота-збирача стиглих томатів черрі


Залишити коментар