Сб. 29 Червня 2024

Село на Кіровоградщині у полоні агресивних комах, гинуть тварини та страждають люди (фото)

бджола

Ілюстративне фото з мережі

Бджолиний терор: в селі на Кіровоградщині через пасіку гинуть тварини та страждають люди. Про це пише “Без купюр”.

Агресивні бджоли нападають на людей і тварин

Нещодавно у селі Васине Суботцівської громади бджоли покусали двох тільних корів та собаку. Тварини невдовзі померли. Як розповіла “Без купюр” місцева жителька Світлана Височин, бджоли кусають і людей. Така ситуація вже протягом 12-ти років. Місцеві звинувачують двох пасічників, які тримають більше ста сімей бджіл на подвір’ї будинку. Агресивні комахи вдень не дають жителям вулиці ні тримати господарство, яке одразу потерпає від укусів, ні вийти вдень із будинків.

худоба
Обкусана худоба, фото “Без купюр”

Світлана Височин живе через паркан від пасічників. Цей паркан – це сітка-рабиця, яка абсолютно не захищає від комах агресивної породи.

“Бджоли атакують все живе – від курей до людей. Інші пасічники кажуть, що ці бджоли не української породи, можливо, кавказької або іншої. Комахи нападають навіть на інші вулики”, – розповідає Світлана.

За словами жінки, проблеми з бджолами тривають протягом 12-ти років. Від укусів комах загинули і телиця, і корови.

“Птахів ми не тримаємо, бо десь якусь водичку ставиш, і бджоли до неї прилітають та курей чи качок кусають. Город біля будинку не тримаємо, бо потрібно сапати в масці і лише до 8-ї, коли бджоли ще не прокинулися, або після 19-ї, коли вони вже сплять”.

Та найгірше, каже Світлана, що бджоли постійно кусають дітей.

“У мене зараз двоє неповнолітніх дітей 15 та 12 років. Їм доводиться накидати капюшон і кущами, перебіжками, йти на автобусну зупинку, де їх забирають в Мошоринську школу. Так само повертаються назад. У нашому дворі прямо на очах у дітей бджоли закусали собаку до смерті. Цей рій бджіл нападає і кусає-гризе доти, доки тварина не помре, а потім летить. Дуже агресивні комахи”.

Точка кипіння настала, коли 6 травня близько 17-ї бджоли закусали двох тільних корів у світланиної родички, яка живе по сусідству. Спочатку сподівалися, що тварин врятують. Проте одна корова померла вночі, а інша – у вівторок вранці.

Світлана розповідає, що 6 травня одразу після нападу бджіл на корів викликали патрульну поліцію. Правоохоронці приїхали, склали протокол, зареєстрували заяви.

“Викликали цих пасічників, а вони кажуть: “Доведи, що це мої бджоли. На якій бджолі написано, що це з мого вулика вилетіла?”. Вони завжди так кажуть. Посміялися наді мною, над поліцією і пішли у свій двір”.

У вівторок постраждалі поїхали в Суботці до голови громади Андрія Борідченка. Там склали скарги, заяви, щоб місцева влада розібралися з цією ситуацією. Того ж дня, розповідає Світлана, приїхала комісія із Суботців, представники зі Знам’янки, Мошориного. Викликали господарів пасіки, проте ті не захотіли говорити.

“У вівторок пасічники навіть за хвіртку не вийшли поспілкуватися. Комісія все зафіксувала, пофотографувала, склали акти. Пообіцяли розібратися, але, нам пояснювали і правоохоронці, і Борідченко, і комісія, на законодавчому рівні вони не можуть нічого зробити цим пасічникам, бо немає правил захисту людей від бджіл. Є лише закон України про бджільництво, щоб всі норми були згідно законодавства, гарно їх утримували. Закону про захист людей немає. Також ми ніяк не можемо довести, що це саме з їхніх вуликів вилетіли бджоли”.

Як пояснювали Світлані, територію пасічники приватизували, тому мають право розташовувати на ній стільки вуликів, скільки хочуть. Єдине що, ветеринарна служба може перевірити норми утримання бджіл.

Безсилля місцевої влади перед загрозою від пасіки

Олексій Кондратенко, староста Володимирівського старостинського округу, в який і входить село Васине, підтверджує те, що двоє пасічників придбали будинок і приватизували землю, тому ніхто нічого не може зробити ось уже 12 років.

“Постійно люди скаржаться. За 12 років чотири чи п’ять корів померло від укусів цих бджіл. Ми викликали всі служби, із прокуратури приїздили, але закону немає, за яким можна власників пасіки покарати чи змусити відшкодовувати збитки потерпілим. Усі захищають бджіл, а не людей”, – прокоментував “Без купюр” Олексій Григорович.

Директор Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини Віталій Тєльний каже, що тварина може запросто загинути від укусів бджіл.

“Тоді як людині достатньо одного, то тварина гине від великої кількості бджолиних укусів. Корова може загинути від ста укусів”.

Віталій бачив на фото стан тварин у селі Васине і каже, що на коровах була величезна кількість бджолиних жал та припухлостей від укусів.

худоба
Обкусана худоба, фото “Без купюр”

“У Васиному зараз прослідковується напад бджіл карпатської породи. Наші фахівці були у селі Васине. Там страждають не тільки тварини, а й люди, вся вулиця”.

Правовий вакуум у питанні захисту від бджолиного нападу

“Без купюр” звернувся до Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, щоб дізнатися про те, чи можна притягнути до відповідальності пасічників та за яких умов. З цього ж приводу до управління звернулося й кілька жителів Васине.

“Притягнути до відповідальності можливо у випадку, якщо зафіксують нанесення шкоди бджолами. Наприклад, звернення до медзакладів та ветеринарних лікарень. В іншому випадку неможливо нікого покарати, хіба що через суд, але потрібні докази. Якщо навіть пасіка не паспортизована, то штрафів чи покарань це за собою не тягне. Бджолярів просто зобов’яжуть оформити паспорт пасіки”, – прокоментували в пресслужбі.

Що ж до самої пасіки, зауважують в Держпродспоживслужбі, то кількість вуликів може бути необмежена. Проте є інструкції щодо утримання бджіл.

“Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб бджіл передбачає відстані “не ближче 500 м від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач, не менше 1 км від тваринницьких і птахівницьких будівель, і 5 км від воскопереробних заводів, підприємств кондитерської й хімічної промисловості, аеродромів, військових полігонів, радіолокаційних, радіо- й телетрансляційних станцій та інших джерел мікрохвильового випромінювання.” Щодо житлового сектору лише зазначено, що при розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір’ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл. Власника пасіки зобов’язують встановити паркан до визначеного терміну, інакше йому загрожує штраф”.

Однак у Держпродспоживслужбі констатують, що штраф невеликий. Та місцеві жителі готові використовувати всі юридичні можливості, аби нарешті змусити пасічників думати не лише про бджіл, а й про сусідів.

Раніше ми писали, що вчені створили бджолу-робота.


Залишити коментар