Чт. 27 Червня 2024

5 причин, чому українська антарктична наука важлива для світу

НАНЦ

Фото зі сторінки НАНЦ

З нагоди Дня науки в Україні Національний антарктичний науковий центр нагадує про важливість антарктичних досліджень для усього людства. Невипадково Антарктиду та Арктику називають “пульсами Планети” – саме в цих віддалених куточках Землі можна найкраще відстежити глобальні процеси та явища, які впливають на все живе. А ще Антарктида – це неосяжний резервуар наукових відкриттів та випробувальний полігон для новітніх технологій.

Вітаємо всіх вчених з Днем науки, який сьогодні відзначають в Україні. З цієї нагоди хочемо поділитися кількома фактами про важливість антарктичних досліджень.

Terra Incognita для науки

В Антарктиді та Південному океані ще є безліч усього невивченого, адже донині і континент, і води навколо нього досить важкодоступні для вчених порівняно з іншими куточками Планети. Так, в глибинах Південного океану досі можна знайти нові види або й навіть родини. Приміром, українські вчені відкрили в Антарктиці кілька видів п’явок. І може колись там відшукають самого Ктулху.

Пульс Планети

Арктику та Антарктику називають «пульсами Планети». Саме в цих регіонах можна найкраще зафіксувати ті процеси, які впливають на всю Землю: зміни магнітного поля, клімату, руйнування та відновлення озонового шару тощо.

Сховище суперздібностей

Вивчення того, завдяки яким «суперсилам» виживають рослини і тварини в суворих антарктичних умовах, дозволить використати їх на користь людства. Наприклад, українські науковці досліджують механізми пристосування щучника, який належить до родини злакових. В Антарктиці він успішно росте в умовах низьких температур, жорсткого ультрафіолетового випромінювання та посухи. Розгадка цієї таємниці матиме важливе значення для сільського господарства та медицини.

Природний полігон

В екстремальних умовах Антарктики можна тестувати різні технології та вироби. Отримані завдяки цьому знання потім можна застосовувати в різних сферах – від космічних досліджень до захисту України на фронті.

Інтеграція у світову науку

Для українських вчених полярні дослідження – це можливість бути частиною світової науки та долучатися до глобальних проєктів на рівні з іноземними колегами. Зараз НАНЦ бере участь в низці міжнародних проєктів, а дані, які отримують наші вчені на «Вернадському», надходять в міжнародні бази та використовуються в усьому світі.

З Днем науки! Щиро вдячні захисникам України, що й надалі маємо можливість займатися нашою роботою, важливою для всього людства. Бажаємо науковцям попри всі складнощі продовжувати мріяти, досліджувати та дізнаватися нове про цей світ.


Залишити коментар