Свято рідної природи: як українцям відзначати День навколишнього середовища

Бережливе ставлення до довкілля сьогодні – це інвестиція в процвітаюче завтра.

День довкілля

Фото ілюстративне

Щороку в третю суботу квітня Україна відзначає Український День навколишнього середовища (День довкілля).

Це особливе свято, покликане об’єднати всіх небайдужих українців навколо важливої місії – збереження та примноження природних багатств нашої країни.

В Україні цей День історично викристалізовувався у такій послідовності:

  • початок всеукраїнської акції «Дерево – Життя», яка мала на меті озеленення та впорядкування територій (15 квітня 1997 року);
  • Президентом України Леонідом Кучмою підписано Указ «Про день навколишнього середовища» (6 серпня 1998 року);
  • в Україні вперше провели День навколишнього середовища або День довкілля (третя субота квітня – 17 квітня 1999 року);
  • розпочала свою діяльність громадська організація «Україна без сміття», яка впроваджує серед населення культуру сортування відходів та сприяє бізнесовим ідеям у цій сфері (2015 рік).

Україна по праву пишається своїм унікальним та різноманітним природним середовищем. Наші мальовничі ліси, квітучі степи, повноводні річки та величні гори є справжньою гордістю нації та популярними туристичними принадами. Однак, протягом десятиліть, людська діяльність завдала чималої шкоди цим національним скарбам.

Забруднення повітря, вирубування лісів, виснаження ґрунтів та водойм, а останні десять років ще й катастрофічні наслідки військової агресії  росії – все це призвело до критичного стану навколишнього середовища в Україні. Зміна клімату, зникнення рослинних і тваринних видів, загроза питній воді – ось лише частина викликів, з якими сьогодні стикаються українці. І якщо не вживати невідкладних заходів, ці проблеми лише посилюватимуться.

Саме тому День довкілля є важливим нагадуванням для кожного громадянина про необхідність бережливого ставлення до рідної природи. Адже від наших дій сьогодні залежить, в якому стані ми передамо Україну майбутнім поколінням.

Тож що може зробити пересічний українець? Найперше, варто переглянути свої повсякденні звички – сортувати сміття, економити воду та енергію, відмовитись від одноразового пластику, обирати екологічні товари. Не менш важливо долучатися до природоохоронних ініціатив у своїх громадах – від толоки до посадки дерев. Адже спільні дії небайдужих людей здатні творити справжні зміни.

Звичайно, одних лише індивідуальних зусиль недостатньо. Потрібні системні зміни на державному рівні – від жорсткого екологічного законодавства до «зеленої» трансформації економіки. І кожен українець може долучитися до цих перетворень, вимагаючи від влади відповідальної екологічної політики.

Тож давайте сьогодні, в День довкілля, об’єднаємо зусилля заради збереження унікальної природи нашої Батьківщини. Адже Україна – наш спільний дім, який ми маємо передати у квітучому стані нащадкам. Разом ми зможемо подолати екологічні виклики та забезпечити процвітаюче майбутнє для рідної землі!


Залишити коментар