Сторічну хату переоблаштували на культурний осередок

За 100 років у цій хатині прожили 4 покоління, а зараз тут культурний центр Краснокутської громади. Директорка місцевого ліцею Наталія Момот зі школярами взялася відроджувати 100-річну хату-мазанку, вивчала технології будівництва, а потім почала реставрувати історичну будівлю. Ця ініціатива об’єднала краснокутців: школярів, учителів, місцевих майстрів та владу.

Історія Наталі Момот

Наталія Момот – директорка Краснокутського ліцею Nº1 на Харківщині. 25 років жінка вивчала побут і спадщину свого регіону. Тому занедбана 100-річна хата в сусідньому селі краяла її серце. Без вікон і дверей, старенька оселя просто розсипалася на очах. Тому директорка зібрала місцевих вчителів та учнів, аби дослідити цінність будівлі.

Відновлення

Врешті, громада вирішила відновити піч, стіни, дах і вікна 100-річної хати-мазанки. А Наталія ще й загорілася бажанням робити з хатини культурний простір. По допомогу звернулася до селищного голови. Краснокутська селищна рада з задоволенням співфінансувала проєкт. І навіть залучила комунальні служби до розчищення дерев і кущів біля хати.

“Ось ці толоки, які ми організовували по наведенню ладу біля хати-мазанки, вони, знову-таки, гуртували людей, єднали, і саме тут люди згуртувалися в одне-єдине ціле”, – каже Ірина Карабут, голова селища.

Підготовка до реставрації

Як правильно місити глину, краснокутців учив місцевий етнограф.

“Безумовно, я долучився, тому що це, власне, про Україну, це про нашу історію, це про нашу культурну спадщину. Це те, чим я займаюся вже понад 10 років”, – відзначає Микола Пазич, етнограф.

Для відновлення хатини збирали інформацію від майстрів рідного краю. Проєкт відновлення хатини навіть став переможцем гранту від Cedos i Western NIS Enterprise Fund. Для проведення різноманітних майстер-класів команда отримала 1 000 000 гривень.

Ініціативи проєкту

“Сьогодні ми робили з дітьми й дорослими чаї. Збирання трав і виготовлення травʼяних чаїв — це в нас традиційне: і моя бабуся збирала трави, і я думаю, що багато хто в селі ще збирає. І це та традиція, яку хочеться взяти з собою з минулого в майбутнє”, – каже Любов Попова, майстриня.

Плани на майбутнє

Тим часом Наталія мріє й територію садиби перетворити на місце для культурного відпочинку.

“На подвірʼї в нас буде павільйони прекрасний, у нас буде піч на подвірʼї, у нас буде, уявіть собі, садочок грушевий! будемо проводити багато заходів не. лише в хатці, а й на самій території хатки“, – ділиться Наталія Момот, директорка ліцею.


Залишити коментар