Пн. 29 Квітня 2024

Як рятуватись у великому місті від спеки: всі у ботанічний сад

Ботанічні сади більше охолоджують міста порівняно з парками, — дослідження.

Ботанічний сад

Харківський ботанічний сад

Глобальний центр досліджень чистого повітря (GCARE) опублікував дослідження, згідно з яким ботанічні сади є одним з найкращих способів охолодження міст і пом’якшення наслідків спеки, пише видання.

Дослідження, проведене спеціалістами, зосередилося на аналізі впливу різних елементів блакитної та зеленої інфраструктури на пом’якшення міської спеки.

Виявлено, що ботанічні сади в середньому здатні знизити температуру повітря в місті на п’ять градусів за Цельсієм. Крім того, водно-болотні угіддя та зелені огорожі також виявилися ефективними у зниженні температури у місті порівняно з парками на траві.

Директор-засновник GCARE Прашант Кумар пояснив, що різноманітність насаджень, густий рослинний покров і додавання водних об’єктів, як у ботанічних садах, сприяють ефективному охолодженню навколишнього повітря.

“Впроваджуючи зелено-синьо-сіру інфраструктуру (GBGI) у міське планування, міста можуть створювати більш стійке і життєздатне середовище, пом’якшуючи негативний вплив спеки та покращуючи загальну придатність для життя мешканців”, — підкреслив він.

“Ботанічні сади мають різноманітний набір природних елементів, включаючи різноманітну рослинність, таку як дерева, чагарники і трава, а також водні об’єкти, як-от ставки, струмки і водоспади”, — додає Кумар.

“Таке поєднання створює унікальні механізми охолодження, які зазвичай не мають парки, і, відповідно, ботанічні сади демонструють більший середній охолоджуючий ефект порівняно з парками”, — пояснює вчений.

За словами Кумара, результати дослідження щодо ефективності ботанічних садів можна використати для покращення охолодження інших зелених зон. Це може охоплювати урізноманітнення видів рослин, впровадження водних елементів, стратегічне розміщення рослин для затінення та включення освітніх аспектів для відвідувачів.

Дослідження GCARE охопило приклади блакитної та зеленої інфраструктури з усього світу та їхній вплив на охолодження, порівняно з місцевим кліматом та щільністю населення.

Кумар наголосив, що для досягнення найбільш ефективного результату рішення з охолодження слід обирати відповідно до конкретних місцевих умов.

“[Дослідження] підкреслює потребу розробки регіональних стратегій у міському плануванні для оптимізації переваг охолодження, які надає система GBGI, — сказав він. — Наприклад, у помірному кліматі водно-болотні угіддя і парки є найбільш ефективними завдяки їхнім властивостям випаровування і затінення”.

В Ураїні в різних регіонах нараховується близько 30 ботанічних садів різного підпорядкування. На жаль, частина з них зараз знаходиться на тимчасово окупованих територіях.


Залишити коментар