Хитрощі та тонкощі вирощування редису: основні секрети
Як виростити найсмачнішу "редиску".
Редис (а за ботанічною класифікацією це різновид звичайної редьки посівної) цінується городниками за ранньостиглість і відмінний освіжаючий гоструватий смак. З настанням весни цей овоч допомагає впоратися із відсутністю сил і авітамінозом, зміцнити імунітет, інформує Ukr.Media.
Чим корисний редис? Він містить у великій кількості цілий ряд корисних для людини вітамінів (С, А, PP, В1), які необхідні для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту, грубі харчові волокна, мікроелементи (калій, кальцій, фосфор, натрій, магній, залізо та ін). А гірчична олія, що міститься в редисці — дешеве і загальнодоступне рослинне джерело незамінних омега-3 та омега-6 жирних кислот.
Крім цього, овоч просто смачний — з додаванням редиски готують численні салати, супи, окрошки.
Зростають коренеплоди редису лише за 4-5 тижнів, а є й такі сорти, які, за словами городників, можна збирати вже через 15-18 днів після появи сходів. Він досить невибагливий у вирощуванні — його слід поливати та іноді розпушувати ґрунт. Однак іноді дачники, збираючи врожай редиски, з сумом спостерігають, що коренеплоди, які мають розмір, трохи більший за горох, деформовані або сухі. У інших же випадках “невідповідність стандартам” виявляється лише за столом — редис сильно гірчить, коренеплоди надмірно жорсткі та волокнисті або мають водянисту чи пухку серцевину невиразного смаку.
Що ж пішло не так під час культивування? Чому смачний і гарний редис “зіпсувався”? Давайте розглянемо найбільш часті проблеми та шляхи їх вирішення.
Редис виріс дуже дрібним
Тут логічне пояснення (якщо це не особливість сорту) — постійний брак живлення і вологи під час культивування.
Грядку під редис можна готувати як навесні, так і восени. Заправляти ґрунт потрібно відразу, адже культуру не підживлюють (просто не встигають). Якщо у вас на ділянці нормальний ґрунт, то на 1 кв. м потрібно внести 0,5 відра піску і компосту, по 1 ст. л. аміачної селітри, суперфосфату і сірчанокислого калію.
Що ж стосується поливу, то він повинен бути, в першу чергу, регулярним. Якщо у вас є можливість, зробіть на грядці крапельний полив або обережно щодня змочуйте землю самі. Після поливу трохи розпушіть міжряддя на глибину 3-5 см, щоб на ґрунті не утворювалася кірка, і до коріння завжди був приплив повітря.
Редис виріс надмірно великим
Існують по-справжньому великоплідні сорти редиски — їх більше серед пізньостиглих — вага коренеплодів яких досягає 40 г, а з 1 кв. м можна зібрати до 6 кг за правильного догляду. До таких належать, наприклад, Баггі, Багрянець, Валері F1, Марс F1, Міф.
Якщо ж ваш “звичайний” редис виріс більшим, ніж мав би бути, швидше за все, ви його просто перегодували (найчастіше органікою) або залили занадто частими поливами. Не поспішайте радіти — смак у таких неприродних гігантів буде аж ніяк не вишуканим.
Що робити, щоб такого не сталося? Необхідно дотримуватися агротехніки вирощування. Якщо ґрунти у вас збіднені, можете під час зростання підгодувати овочі трав’яним настоєм, розведеним у воді. Ємність заповнюють водою на 1/4, потім туди засипають свіжозібрані рослини (з розрахунку 10 кг трави на 100 л води) і додають 1 кг сухого курячого посліду. Тару накривають сіткою, настій щодня перемішують і застосовують після того, як рідина припинить бродити (не будуть виділятися бульбашки газу). Зазвичай це відбувається через 1-3 тижні. Отриманий настій розбавляють водою 1:1 і поливають редис під коріння.
Коренеплоди редису пухкі всередині, з порожнечами
Якщо всередині коренеплоду багато великих порожнеч, а то й гниль зустрічається — швидше за все, знову не вгадали з підгодівлею. Будьте уважні — свіжий гній вносити під редис не можна, та й з азотними добривами краще не перестаратися!
Якщо ж редис просто “пухкий”, то причин може бути кілька — або він просто перестиг, або ви запізнилися з посівом насіння. Коли ж його сіяти, щоб зробити все вчасно? Це залежить від сорту, але треба знати, що найкраща температура для вирощування редиски — 15-20°C. Щоб отримати урожай раніше, починайте сіяти редис, коли температура досягне хоча б 10°C. Насіння може прорости й за 2-4° С, але для цього йому буде потрібно цілих 2 тижні.
Порожнечі і будь-яке інше “псування” всередині коренеплодів також можуть бути викликані наявністю шкідників, які ласують вашим урожаєм — придивіться, чи не повзають всередині м’якоті дрібні “черв’ячки”? Яйця і личинки совок, жука-лускуна, капустяної мухи, метелика-капустянки цілком можуть жити або харчуватися всередині коренеплодів. Що робити? Не забувати про заходи профілактики — дотримання агротехніки вирощування, ретельне перекопування грядок, посів сидератів — а за появи шкідників боротися з ними відповідними засобами.
Редис сильно гірчить і сухий
Недолік або нерегулярність поливу — головна причина цієї проблеми. Якщо потрібно (наприклад, у суху спекотну погоду) — поливайте редис щодня! І розпушувати не забувайте — якщо на грядці утворилася ґрунтова кірка, вже спочатку сильно загущена городина чи всі вільні місця на ґрунті зайняті бур’янами, вашому редису вже точно не дістається достатньої кількості необхідної вологи.
Трохи гоструватий, свіжий, а іноді й надмірно гіркий смак редиски обумовлений вмістом у рослині гірчичної олії, а у ній — ерукової кислоти, надлишок якої шкідливий для організму.
Також гіркота коренеплодів з’являється у “перерослого” редису, який вчасно не висмикнули з грядки, і у того, який поквапилися посіяти у холодну непрогріту землю (або сіянці потрапили під поворотні заморозки).
А ще “пересушити” редис ви могли під дуже спекотним непровітрюваним укриттям навесні, якщо вирішили убезпечити ніжні сходи від примх погоди, або влітку, коли штучно обмежували рослині світловий день до 10 годин, щоб уникнути стрілкування.
Коренеплоди редису м’які або, навпаки, тверді та волокнисті
“Дерев’янистий” або “в’ялий” стан м’якоті, яка повинна бути соковитою і хрусткою — найчастіше теж від нестачі вологи та/або харчування під час зростання редиски. Ґрунт на грядці з цим овочем завжди повинен бути помірно вологим і досить родючим!
“Водянистість” коренеплодів виникає через постійний надлишок вологи під час вирощування. Також причиною цього може бути “перегодовування” азотними добривами або ті самі поворотні заморозки.
Редис виріс “кривий”
Деформація коренеплодів здебільшого властива редисці, яку вирощують на щільному глинистому ґрунті, який заважає її правильному розвитку. Щоб цього уникнути, перед посадкою грядку з таким ґрунтом, призначену саме для редиски, слід обробити піском.
У особливо важкому випадку — за нестачі вологи та харчування — на важкому щільному ґрунті коренеплоди можуть і зовсім не сформуватися.
Залишити коментар