Пн. 29 Квітня 2024

Клопотенко пропонує “реанімувати” червонокнижну смакоту

Ідеї "легалізації" черемші від шефа.

Клопотенко

Фото: Євген Клопотенко

Відомий український ресторатор Євген Клопотенко задумався про можливі варіанти “легалізації” черемші – популярного червонокнижного інгредієнта весняних салатів. Про це зауважив Правий берег.

“Якщо ви десь вже куштували черемшу, то всьо, ідіть і покайтеся, бо так не можна. Черемша занесена в Червону книгу України, якщо що. В минулому мені неодноразово про це нагадували, але ж я  виростив її на дачі в батьків і не міг зрозуміти що ж не так”, – написав у себе на Фейсбук-сторінці відомий шеф-кухар.

Відтак Євген Клопотенко пропонує створити такі умови, щоб цю багату вітамінами рослину можна було вживати в їжу абсолютно законно і “без мук совісті”.

“Чи є можливість закуповувати рослини чи насіння в країнах, де черемша не є червонокнижною? Чи є ще якісь цікаві варіанти? Державна екологічна інспекція України давайте разом вирішувати це питання, бо смак тої черемші засів у серці і не пускає”, – звернувся до небайдужих українців та запропонував долучатися до обговорення цієї теми, позначивши її хеш-тегом #черемшалегалайз.

Черемша (часник ведмежий, цибу́ля ведмежа, Allium ursinum) – багаторічна трав’яниста рослина родини цибулевих, відома також під народними назвами левурда, леверда, дикий часник. Росте на більшій частині Європи. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України та кількох інших сусідніх країн (Білорусь, Литва тощо). Харчова, лікарська, медодайна та декоративна культура.

Молоді листки містять вітамін С, їх вживають в їжу навесні як овоч чи приправу до різних страв, салатів тощо.

Цибулю заготовляють, заквашуючи розрубаною на дрібні шматочки в банках і діжках, як капусту, рідше засушують.

Як і всі види цибулі, черемша має фітонцидні властивості: пари розтертої цибулі вбивають хвороботворні бактерії і навіть туберкульозну паличку.

 


Залишити коментар